08:51 / 14.04.2018.

Autor: M.M./Hina

UN pozvao na suzdržanost i izbjegavanje eskalacije

-

-

Foto: - / -

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je sve zemlje članice da pokažu suzdržanost i izbjegnu svako djelovanje koje bi izazvalo eskalaciju nakon zapadnih udara na Siriju.
Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je sve zemlje članice da pokažu suzdržanost i izbjegnu svako djelovanje koje bi izazvalo eskalaciju nakon zapadnih udara na Siriju. Pozivam sve zemlje članice da pokažu suzdržanost u opasnim okolnostima i izbjegnu svako djelovanje koje bi moglo izazvati eskalaciju stanja i pogoršati patnje sirijskog naroda, napisao je u priopćenju Guterres.

Glavni tajnik odgodio je putovanje u Saudijsku Arabiju kako bi nadgledao posljedice vojne operacije SAD-a, V. Britanije i Francuske, kojoj su cilj ponajprije bili kemijski vojni kapaciteti kojima, prema njihovu stajalištu, raspolaže sirijska vlast. Naglasio je važnost djelovanja u skladu s Poveljom UN-a i međunarodnim pravom.

SAD, Velika Britanija i Francuska izveli zračni udar u Siriji

Vijeće sigurnosti UN-a nije dopustilo zapadnu vojnu intervenciju na Siriju. Guterres je pozvao članice Vijeća sigurnosti da se dogovore o otvaranju istrage koja bi utvrdila identitet počinitelja kemijskih napada u Siriji. Ruski zastupnik Vladimir Džabarov u Moskvi je rekao da će Rusija zatražiti hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti o zračnim napadima zapadnih snaga.

Kineski veleposlanik u UN-u Ma Zhaoxu poziva na mir i suzdržanost od bilo kakvih poteza koji bi izazvali daljnju eskalaciju sukoba u Siriji. Rekao je da je trenutačna situacija u toj zemlji opasna. Kina smatra da se sirijski suverenitet, neovisnost, jedinstvo i teritorijalni integritet moraju poštovati. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!