UN pozvao Pjongjang da otkrije gdje se nalaze žrtve otmica

28.03.2023.

07:16

Autor: Hina/HRT/R.S.

Kršenje prava žrtava i njihovih obitelji

Kršenje prava žrtava i njihovih obitelji

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava u Seulu pozvao je Sjevernu Koreju da potvrdi sudbinu i mjesto gdje se nalaze ljudi koji su nestali pod njezinim režimom, optužujući Pjongjang da desetljećima krši prava žrtava i njihovih obitelji.

U izvješću o prisilnim nestancima i otmicama, Ured UN-a za ljudska prava rekao je da bi Sjeverna Koreja trebala priznati da je uključena u državnu politiku prisilnih nestanaka od 1950. godine te poduzeti hitne korake da okonča takva kršenja.

Izvješće, temeljeno na razgovorima s prebjezima, nekadašnjim otetim osobama i rođacima žrtava, iznosi detalje o nestancima, uključujući proizvoljna pritvaranja u Sjevernoj Koreji i otmice državljana Južne Koreje, Japana i drugih zemalja.

- Prisilni nestanak duboko je kršenje mnogih prava odjednom, a odgovornost leži na državi, rekao je šef UN-a za ljudska prava Volker Turk.

Pjongjang je u više navrata odbacio optužbe za kršenje prava i kritizirao istrage UN-a o nestalim osobama, optužujući SAD za miješanje u unutarnje stvari Sjeverne Koreje.

Prema izvješću, mnoge žrtve prisilnog nestanka unutar Sjeverne Koreje poslane su, često doživotno, u logore za političke zatvorenike ili druga mjesta zatočenja.

Svjedočanstva iz ovog izvještaja pokazuju da su čitave generacije obitelji živjele s tugom, ne znajući za sudbinu supružnika, roditelja, djece i braće i sestara, rekao je Turk.

Međunarodna bi zajednica trebala udružiti napore u istraživanju zločina počinjenih u povučenoj zemlji, stoji u izvješću, naglašavajući hitnost toga s obzirom na poodmaklu dob žrtava i njihovih obitelji.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol rekao je u utorak da bi se međunarodna zajednica trebala bolje upoznati s teškom situacijom ljudskih prava u Sjevernoj Koreji i pozvao dužnosnike da rade na informiranju domaće i međunarodne zajednice o kršenjima ljudskih prava u toj zemlji.

Izvješće UN-a dolazi usred pojačanih napetosti u regiji. Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un naredio je povećanje proizvodnje nuklearnog materijala za oružje i rekao da bi zemlja trebala biti spremna upotrijebiti oružje u bilo kojem trenutku, izvijestili su u utorak njeni državni mediji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!