UN: Razorne klimatske promjene nastupit će brže nego što se očekivalo

20.03.2023.

17:21

Autor: I.Z./HRT/Hina

Razorne klimatske promjene nastupit će brže nego što se očekivalo

Razorne klimatske promjene nastupit će brže nego što se očekivalo

Foto: - / Shutterstock

Razorne klimatske promjene događaju se brže nego što se očekivalo, a svijet se kreće prema granici zagrijavanja od 1,5 stupnjeva Celzijevih, koju će dosegnuti za malo više od deset godina, objavio je danas UN.

No šef IPCC-a je AFP-u kazao kako smatra da još nije kasno da se stvari preokrenu te je izvješće nazvao "porukom nade".

- Imamo znanje i iskustvo, tehnologiju, alate, financijska sredstva, zapravo sve što je potrebno za prevladavanje klimatskih problema kojih smo već tako dugo svjesni, rekao je Hoesung Lee u videointervjuu.

- No u ovom nam trenutku nedostaje ključna stvar - jaka politička volja da se ova pitanja riješe jednom zauvijek, dodao je. 

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, reagirajući na izvješće, kazao je da bi bogate zemlje koje teže ugljičnoj neutralnosti u 2050. godini ili kasnije, trebale ubrzati svoje ciljeve i realizirati ih najkasnije do 2040. da bi se "deaktivirala klimatska tempirana bomba".

- Čovječanstvo je na tankom ledu, a taj se led brzo topi, rekao je šef Ujedinjenih naroda u videoporuci nakon što je grupa IPCC-ovih stručnjaka objavila najnovije izvješće.

Guterres ga je usporedio s "vodičem za preživljavanje čovječanstva".

IPCC je jasno istaknuo da korist - koju za društvo i svjetsko gospodarstvo predstavlja ograničenje globalnog zatopljenja ispod dva Celzijeva stupnja nadmašuje ekonomske troškove.

Devetodnevne pregovore, koji su održani u švicarskom Interlakenu, obilježile su nesuglasice o fosilnim gorivima, daleko najsnažnijem pokretaču globalnog zatopljenja.

No šef IPCC- je AFP-u kazao kako smatra da još nije kasno da se stvari preokrenu te je izvješće nazvao "porukom nade".

- Imamo znanje i iskustvo, tehnologiju, alate, financijska sredstva, zapravo sve što je potrebno za prevladavanje klimatskih problema kojih smo već tako dugo svjesni, rekao je Hoesung Lee u video intervjuu.

- No u ovom nam trenutku nedostaje ključna stvar - jaka politička volja da se ova pitanja riješe jednom zauvijek, dodao je. 

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je, reagirajući na izvješće kazao da bi bogate zemlje koje teže ugljičnoj neutralnosti u 2050. godini ili kasnije, trebale ubrzati svoje ciljeve i realizirati ih najkasnije do 2040. da bi se "deaktivirala klimatska tempirana bomba".

- Čovječanstvo je na tankom ledu, a taj se led brzo topi, rekao je šef Ujedinjenih naroda u video-poruci nakon što je grupa IPCC-ovih stručnjaka objavila najnovije izvješće.

Guterres ga je usporedio s "vodičem za preživljavanje čovječanstva".

IPCC je jasno istaknuo da korist koju za društvo i svjetsko gospodarstvo ima ograničenje globalnog zatopljenja ispod dva Celzijeva stupnja nadmašuje ekonomske troškove.

Devetodnevne pregovore koji su održani u švicarskom Interlakenu obilježile su nesuglasice o fosilnim gorivima, daleko najsnažnijem pokretaču globalnog zatopljenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!