14:26 / 09.06.2020.

Autor: I.Z./Hina

UN: Sjeverna Koreja gladuje

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Sjeverna Koreja je sredinom devedesetih godina doživjela nestašicu hrane za koju se vjeruje da je odnijela do 3 milijuna života.
Stručnjak Ujedinjenih naroda za ljudska prava danas je upozorio na raširene nestašice hrane i pothranjenost u Sjevernoj Koreji pogoršane pet mjeseci dugim zatvaranjem granice s Kinom i restriktivnim mjerama protiv koronavirusa.

Tomas Ojea Quintana
, posebni izvijestitelj o ljudskim pravima za Sjevernu Koreju, pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da promisli o sankcijama uvedenima nad tom izoliranom državom kako bi se ipak osigurale pošiljke hrane.

Sjeverna Koreja je sredinom devedesetih godina doživjela nestašicu hrane za koju se vjeruje da je odnijela do 3 milijuna života. Komunistička azijska država jedina je na svijetu koja nije izvijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju o slučajevima zaraze koronavirusom.

No pandemija je Sjevernoj Koreji donijela drastične ekonomske tegobe, upozorava Ojea Quintana te izdvaja pad trgovinskog prometa sa susjednom Kinom od 90 posto u ožujku i travnju.

Dodao je kako su izgledi za dodatno produbljivanje nestašice hrane i prehrambene nesigurnosti alarmantni.

- Postoje izvještaji o povećanju broja beskućnika u većim gradovima, uključujući djecu, a cijene lijekova su drastično skočile. Sve veći broj obitelji jede samo dva puta dnevno ili jedu samo kukuruz, a neke gladuju, priopćio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!