21:35 / 27.08.2018.

Autor: HRT

UN traži suđenje mjanmarskim časnicima

-

-

Foto: - / -

Ujedinjeni narodi dosad su najstrože osudili vojni vrh Mjanmara za nasilje nad Rohingama, muslimanskom manjinom u toj većinski budističkoj zemlji.
Ujedinjeni narodi dosad su najstrože osudili vojni vrh Mjanmara za nasilje nad Rohingama, muslimanskom manjinom u toj većinski budističkoj zemlji. UN traži da im se sudi za genocid i zločine protiv čovječnosti. Facebook uklanja profile nekih vojnih dužnosnika Mjanmara s te društvene mreže i s Instagrama kako bi spriječio širenje mržnje i dezinformacija.

700 tisuća Rohingya, pripadnika muslimanske manjine u Mjanmaru od prošlog je ljeta izbjeglo u susjedni Bangladeš. Rohinge su bježali od nasilja vojske. Brutalnost i nehumanost vojske i vlade Mjanmara prema tom narodu međunarodna je zajednica najoštrije osudila. UN traži da se vojsci sudi za genocid nad Rohingama. Predlaže osnivanje posebnog suda za sukob u Mjanmaru ili traženje pravde na Međunarodnom kaznenom sudu.

Strani mediji i organizacije za zaštitu ljudskih prava obrušili su se na mjanmarsku vladu, a Rohinge prstom upiru i u dobitnicu Nobelove nagrade za mir Aung Suu Kyi jer je njezina reakcija izostala.

Mjanmar i Bangladeš postigli su dogovor da se Rohinge iz izbjegličkih kampova vrate u svoje domove. Potrebno je reagirati brzo. Prema UN-ovim podacima više od 100 tisuća izbjeglih Rohinga borave u improviziranim izbjegličkim logorima u Bangladešu i u opasnosti su zbog klizanja terena, poplava i blatnih bujica usred sezone monsuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!