UN traži prekid vatre u Siriji kako bi se moglo pomoći žrtvama potresa

10.02.2023.

18:43

Autor: T.V./HRT/Hina

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Türk

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Türk

Foto: REUTERS/Ralph Tedy Erol / REUTERS/Ralph Tedy Erol

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava zatražio je u petak "trenutačni prekid vatre" u Siriji kako bi se olakšalo pružanje pomoći žrtvama razornog potresa koji je u ponedjeljak pogodio dio zemlje i Tursku.

Volker Türk "poziva na trenutačni prekid vatre u Siriji i puno poštovanje ljudskih prava i obveza iz humanitarnog prava kako bi pomoć mogla doći do svih", objavio je visoki povjerenik na Twitteru.

- U ovom strašnom razdoblju u Turskoj i Siriji pozivamo na hitnu isporuku pomoći svima kojima je potrebno, rekao je.

Građanski rat koji razdire Siriju od 2011. komplicira dostavu humanitarne pomoći, osobito u područjima pod kontrolom pobunjenika na sjeverozapadu zemlje.

Za sada osnovna pomoć u to područje stiže iz Turske preko samo jednog graničnog prijelaza. Šteta izazvana potresima na cestama s turske strane jako otežava slanje pomoći.

UN je već više puta pozvao sirijskog predsjednika Asada da otvori i druge granične prijelaze kako bi se ubrzalo slanje pomoći milijunima ljudi pogođenima potresima koji su i prije živjeli u jako teškim uvjetima.

Damask je to u petak odobrio, prenijeli su sirijski državni mediji.

Više predstavnika UN-a izjavilo je u petak da su se zalihe humanitarne pomoći u Siriji brzo trošile i prije potresa te da im hitno treba poslati novu pomoć.

- Ne možemo trpjeti nikakve prepreke u toj situaciji, rekla je Catharina Boehme, šefica kabineta glavnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Ženevi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!