UN: U 2021. ubijeno više od 140 humanitarnih radnika

12.08.2022.

15:08

Autor: I.Z./HRT/Hina

U 2021. godini ubijeno je više od 140 humanitarnih radnika

U 2021. godini ubijeno je više od 140 humanitarnih radnika

Foto: - / Shutterstock

U 2021. godini ubijeno je više od 140 humanitarnih radnika, objavio je danas u Ženevi UN-ov Ured za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Broj humanitarnih radnika poginulih u sukobima ili u različitim napadima najveći je od 2013., objavila je organizacija koja globalno koordinira hitne reakcije u humanitarnim krizama.

Većina smrtno stradalih ubijena je u pucnjavi, a drugi najčešći uzrok njihove smrti su zračni napadi ili granatiranja. Većina ih se dogodila u Siriji.

U istom su razdoblju ranjena 203 humanitarna radnika, a 117 ih je oteto.

Prema podacima UN-a, ove je godine napadnuto 168 humanitarnih radnika u trenucima dok su ugroženima pokušavali pružiti humanitarnu pomoć, što je rezultiralo s 44 smrtna ishoda.

- Humanitarne potrebe najveće su otkad postoji organizirani humanitarni rad, a humanitarni radnici djeluju u sve opasnijim okruženjima, rekao je koordinator UN-a za pomoć i zamjenik glavnog tajnika za humanitarna pitanja Martin Griffiths.

Prema OCHA-i najopasnije zemlje za boravak i djelovanje humanitarnih radnika su Južni Sudan, Afganistan i Sirija.

- U svijetu danas humanitarnu pomoć treba više ljudi nego ikada dosad, a u kriznim područjima živi oko 300 milijuna ljudi, rekao je glasnogovornik OCHA-e Jens Laerke.

- Nikada prije humanitarci nisu bili globalno potrebni u ovolikoj mjeri, a treba istaknuti i to da danas rade u opasnijim okruženjima, rekao je.

I premda su donatori obećali više pomoći nego prije, potrebe su u međuvremenu još porasle, rekao je Laerke. Dodao je da u pozivu UN-a za financiranje za 2022. godinu za Siriju, Demokratsku Republiku Kongo, Ukrajinu i brojne druge zemlje u potrebi trenutačno stoji iznos od gotovo 50 milijarda dolara.

Svota uključuje financiranje UNICEF-a, Svjetskog programa za hranu (WFP), Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i UN-ove agencije za izbjeglice UNHCR-a. Rekao je da je dosad dobiveno samo 15 milijardi dolara od navedenog iznosa. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!