UN: U Iranu više od 10 osoba smaknuto svakog tjedna od početka 2023.

09.05.2023.

14:52

Autor: HRT/V.G./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Lisa Leutner / Reuters

UN-ov visoki povjerenik za ljudska prava Volker Tuerk upozorio je u utorak na "strašno velik broj" pogubljenja ove godine u Iranu koji u prosjeku doseže više od deset na tjedan.

Od 1. siječnja najmanje je 209 osoba pogubljeno u Iranu, većinom za kaznena djela povezana s drogom, navodi se u priopćenju UN-a koji ističe da je taj broj vjerojatno i veći.

- Od početka godine u prosjeku je više od deset osoba na tjedan smaknuto u Iranu, što ga čini jednom od zemalja s najvećim brojem pogubljenja u svijetu, rekao je Tuerk u priopćenju.

- Zabrinjava to što je Iran, ovim ritmom, na istom putu kao i lani, kada je smrtna kazna izvršena nad 580 osoba, dodao je, ocijenivši da je to "grozno".

Glasnogovornica UN-ova Visokog povjerenstva za ljudska prava Ravina Shamdasani istaknula je na redovitoj tiskovnoj konferenciji u Ženevi da će, nastavi li se ovakav trend, "to biti najviša stopa izvršenja smrtne kazne od 2015. kada su pogubljene 972 osobe".

Tek mali broj zemalja još primjenjuje smrtnu kaznu.

U ponedjeljak su dvojica muškaraca pogubljena vješanjem zbog bogohuljenja, što su osudili Washington i nevladine organizacije za ljudska prava.

U subotu je pogubljen iransko-švedski disident Habib Chaab, osuđen na smrt zbog "terorizma" jer je bio vođa arapske separatističke skupine.

- Izricanje smrtne kazne za kaznena djela povezana s drogom nije spojivo s međunarodnim normama o ljudskim pravima, istaknuo je Tuerk.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!