06:53 / 18.09.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

UN-u za ostvarenje globalnih ciljeva održivog razvoja nedostaje 100 bilijuna USD

UN

UN

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Za globalne ciljeve održivog razvoja UN-a u borbi protiv siromaštva, nejednakosti, nepravde i klimatskih promjena nedostaje 100 bilijuna dolara i oni vjerojatno neće biti ispunjeni ako se 10 posto svjetskog BDP-a ne usmjeri na njih svake godine do 2030. godine.


Globalni ciljevi za održivi razvoj UN-a postavili su ciljeve u nizu područja poput očuvanja okoliša, zdravstva i jednakosti, a podržavaju ih sve članice te organizacije.

Usprkos tome, UN tvrdi da ne dobiva dovoljno sredstava od vlada, investitora, banaka i tvrtki kako bi ti ciljevi bili ispunjeni.

Zbog pandemije koronavirusa organizaciji će ove godine nedostajati 10 bilijuna dolara, pokazuje izvješće Ujedinjenih naroda i inicijative Force for Good koju podržava financijska industrija.

Čovječanstvo je na raskrižju. Više nego ikad svi dionici moraju sudjelovati kako bi osigurali da ova kriza postane početak nove ekonomije za održivi razvoj i za blagostanje svih, rekla je Chantal Line Carpentier, šefica UN-ove konferencije o trgovini i razvoju njujorškog ureda glavnog tajnika.

Dodatne troškove predstavlja svjetska tranzicija na niskougljično gospodarstvo kako bi se ograničilo globalno zagrijavanje, a do 2050. je ukupno potrebno između 200 i 220 bilijuna dolara, stoji u izvješću.

Nakon sporog starta, financijski sektor se snažnije uključio u ciljeve održivog razvoja, obećavši 9,5 bilijuna do 2030. godine. Prošle godine je donirao rekordnih 2,1 bilijuna dolara.

Globalni ciljevi održivog razvoja bave se pitanjima poput zaustavljanja ratova, gladi, uništenja obradivih površina, rodne ravnopravnosti i klime.

Iako je od 1990. iz ekstremnog siromaštva izašlo više od 1,1 milijardi ljudi, neuspjesi u ispunjavanju ciljeva potiču nove sukobe i krize, upozoravaju iz UN-a.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!