UN: Uništenje brane Kahovka utjecat će na svjetsku sigurnost hrane

13.06.2023.

11:39

Autor: HRT/Hina/Reuters

Ukrajinski vojnici istovaraju humanitarnu pomoć za lokalno stanovništvo nakon što je probila brana Nova Kakhovka

Ukrajinski vojnici istovaraju humanitarnu pomoć za lokalno stanovništvo nakon što je probila brana Nova Kakhovka

Foto: Oleksandr Klymenko / REUTERS

Ujedinjeni narodi upozorili su da će uništenje brane na Dnjepru imati ogroman utjecaj na svjetsku sigurnost hrane, da će povisiti njezinu cijenu te da bi moglo ugroziti pristup pitkoj vodi stotinama tisuća stanovnika.

Brana Nova Kahovka probijena je u ranim satima 6. lipnja, oslobodivši ogromnu količinu vode koja je preplavila jug Ukrajine. Zasad se ne zna što je uzrokovalo proboj, iako norveški seizmolozi i američki sateliti tvrde da su registrirali eksploziju. Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju za uništenje.

Šef UN-a za humanitarna pitanja Martin Griffiths za BBC je rekao da bi utjecaj tog događaja na svjetsku sigurnost hrane mogao biti značajan. 

- To je žitnica cijelo područje nizvodno, prema Crnom moru i Krimu žitnica je ne samo za Ukrajinu nego i za svijet, rekao je.

- Već smo suočeni s poteškoćama po pitanju sigurnosti hrane, no njene cijene će sad, siguran sam, narasti, upozorio je.

Ukrajina i Rusija dva su ključna svjetska proizvođača hrane i veliki igrači na tržištu pšenice, ječma, kukuruza, uljane repice, sjemenki suncokreta i suncokretovog ulja. 

Griffiths je rekao da je o rezervoaru vode kojeg je brana držala za pitku vodu ovisilo 700 tisuća ljudi. Bez čiste vode prijete im bolesti, a najranjivija su djeca. Istaknuo je da je šteta ovog razmjera nanesena civilnoj infrastrukturi u potpunoj suprotnosti međunarodnom humanitarnom pravu, uključujući Ženevsku konvenciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!