UN zabrinut zbog nedostatka žena u kineskoj vladi

31.05.2023.

09:23

Autor: HRT/Hina

UN zabrinut zbog nedostatka žena u kineskoj vladi

UN zabrinut zbog nedostatka žena u kineskoj vladi

Foto: NOEL CELIS/Pool / REUTERS

Odsutnost žena u najvišem kineskom vodstvu je zabrinjavajuća, rekli su Ujedinjeni narodi u izvješću, preporučivši Kini usvajanje zakonskih kvota i sustav rodnog pariteta kako bi se ubrzala ravnopravna zastupljenost žena u vladi.

Preporuke Kini UN-ovog Odbora za uklanjanje diskriminacije žena, objavljene u utorak, donesene su zajedno s nalazima za Njemačku, Island, Slovačku, Španjolsku, Istočni Timor, Venezuelu, kao i za država Sveti Toma i Princip u središnjoj Africi.


Odbor je rekao da, iako se kineska zastupljenost žena u političkom i javnom životu povećala, zabrinjava to što žene predstavljaju samo 26,54 posto zastupnika u 14. Svekineskom narodnom kongresu. Odbor je pozvao Kinu da poveća broj žena u svim vladinim uredima, uključujući pravosuđe i vanjsku službu, posebice na razinama donošenja odluka.


"Od listopada 2022. nije bilo nijedne žene među 24 člana politbiroa Komunističke partije Kine prvi put u 20 godina, a nema ih ni među sedam članova stalnog odbora politbiroa."


Odbor je izrazio zabrinutost zbog pretjeranih ograničenja registracije nevladinih organizacija, kao i zbog izvješća o zastrašivanju i uznemiravanju braniteljica ljudskih prava.


Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar o izvješću.


UN je također pozvao Kinu da ukine "nerazmjerna ograničenja" registracije nevladinih organizacija i osigura da braniteljice ljudskih prava ne budu izložene zastrašivanju, uznemiravanju i odmazdi za svoj rad.


Feministički glasovi također su ušutkani, a posljednjih godina vlada sve više naglašava vrijednost tradicionalnih uloga žena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!