12:30 / 15.03.2022.

Autor: M.M./HRT/Hina

UN: Žena koja je prekinula ruski TV program ne bi trebala biti kažnjena

UN: Žena koja je prekinula ruski TV program ne bi trebala biti kažnjena

UN: Žena koja je prekinula ruski TV program ne bi trebala biti kažnjena

Foto: - / via Reuters

Ured za ljudska prava Ujedinjenih naroda pozvao je ruske vlasti da se pobrinu da prosvjednica koja se umiješala u televizijski programa prvog kanala neće biti kažnjena zato što je iskoristila svoje pravo na slobodu govora.

Kremlj je rekao da se djelovanje žene koja je prekinula vijesti uživo na ruskom državnom kanalu u ponedjeljak kako bi osudila rat u Ukrajini svodi na "huliganstvo".

Ravina Shamdasani, UN-ova glasnogovornica za ljudska prava rekla je na brifingu za medije da se ruske vlasti trebaju pobrinuti da se žena "ne suoči s represalijama zbog korištenja svoga prava na slobodu govora."

Nevladina organizacija OVD-Info, koja je predstavila ženu kao Marinu Ovsianikovu, zaposlenicu tog medija, objavila je da je ona uhićena i odvedena u policijsku postaju.

Scena se odigrala tijekom večernje informativne emisije "Vremia" prvog kanala, koju svaki dan prate milijuni Rusa.

Dok je poznata voditeljica Ekaterina Andrejeva čitala vijesti, Ovsianikova se pojavila iza nje s transparentnom na kojem je pisalo: "Ne ratu. Ne vjerujte propagandi. Ovdje vas lažu". "Rusi su protiv rata", moglo se još pročitati.

Voditeljica je nastavila čitati vijesti nekoliko sekundi, a potom je mreža brzo prešla na reportažu i prekinula izravni prijenos iz studija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!