09:19 / 26.04.2021.

Autor: HRT/Hina/B.V.

Unatoč cijepljenju preko reda, bivši predsjednik Perua zarazio se koronavirusom

Bivši predsjednik Perua zarazio se Covidom-19

Bivši predsjednik Perua zarazio se Covidom-19

Foto: Pixbay / Ilustracija

 Unatoč cijepljenju preko reda, zbog čega mu je stradala politička karijera, bivši predsjednik Perua Martin Vizcarra zarazio se koronavirusom.

- Unatoč potrebnoj brizi da izbjegnemo donošenje virusa kući, moja supruga i ja testirani smo i pozitivni smo na koronavirus te smo simptomatski slučajevi, tvitao je Vizcarra u nedjelju.

- Moja obitelj poduzima potrebne mjere izolacije. Nemojmo prestati biti oprezni, dodao je Vizcarra.

Početkom travnja Vizcarri je na deset godina zabranjeno obnašanje javnih dužnosti jer se prošle godine cijepio protiv koronavirusa prije reda.

Kongres Perua je uveo zabranu Vizcarri, koji je zemlju vodio od 2018. do 2020. godine, nakon što se krajem prošle godine cijepio protiv koronavirusa kineskim cjepivom Sinopharm. To znači da ovaj 58-godišnjak neće moći obnašati zastupničku dužnost u parlamentu koju je osvojio u ovomjesečnim izborima.

Vizcarra nije jedini političar koji se suočio sa zabranom. Bivša ministrica vanjskih poslova Elizabeth Astate na godinu dana je izopćena iz politike, a bivša ministrica zdravstva Pilar Mazzetti na osam godina.

Oko 500 političara, dužnosnika i državnih službenika bilo je upleteno u Vacuna-gate, skandal s cijepljenjem.

Optuženi su da su se gurali preko reda da bi dobili svoju dozu cjepiva, no oni kažu da su se cijepili zbog dobrovoljnog sudjelovanja u kliničkim ispitivanjima dok su se cjepiva još testirala.

Vizcarru su zastupnici opozvali prošle godine zbog korupcije, koju je neprestano nijekao. Iznova se sukobljavao s parlamentom tijekom svog predsjedništva.

Optužio je zastupnike da pokušavaju onemogućiti njegove antikorupcijske napore.

Oko polovine parlamentaraca u zemlji nalazi se pod istragom zbog različitih razloga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!