12:24 / 19.04.2022.

Autor: Sanja Gvozdanović/Podnevni dnevnik IMS-a/HTV/HRT

Unatoč teškim borbama, Ukrajinci pokušavaju normalno živjeti

Unatoč teškim borbama, Ukrajinci se vraćaju normalnom životu

Unatoč teškim borbama, Ukrajinci se vraćaju normalnom životu

Foto: HTV / HRT

Nakon gotovo dva mjeseca u Mariupolju se i dalje vode žestoke borbe. Rusi tvrde da su ušli u čeličanu Azovstalj, a Ukrajina da se ondje kriju stotine civila. U središte glavnoga ukrajinskog grada polako se vraćaju stanovnici. Istodobno u Irpinju, mjestu pokraj Kijeva, policija tvrdi da je pronašla 269 tijela. Nastavljaju se napadi na istoku zemlje.


Bitka za Donbas


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je sinoć da je počela bitka za Donbas.


- Golem dio ruske vojske uključen je u ovu ofenzivu. Koliko god ruskih vojnika dođe, mi ćemo se boriti. Branit ćemo se i činit ćemo to svaki dan. Nećemo se odreći ničega ukrajinskog i ne treba nam ništa tuđe, rekao je Zelenski.


Ukrajina tvrdi da je gotovo rusko pregrupiranje na istoku i da počinje velika ofenziva.


- U operativnim područjima Slobožanske i Doneck agresor provodi jurišne operacije i napade na nekoliko pravaca. Neprijatelj nastavlja prebacivati borbene snage, oružje i vojnu opremu u Ukrajinu iz središnjih i istočnih regija Ruske Federacije, rekao je Oleksandr Šputum, glasnogovornik Glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga.


Ukrajinska vojska prije toga izvijestila je kako se čini da je fokus na regijama Harkiva i Donecka, da ofenziva počinje u Izjumu i da je usmjerena prema mjestima Barvinkove i Slovjansk u Doneckoj regiji.


- Ako kroče na naš teritorij, ostat će ovdje zauvijek, ima dovoljno zemlje da ih se pokopa. Uđu li samo metar, neće biti pitanja, dobit će što zaslužuju, kazao je ukrajinski vojnik.


Prema Pentagonu, Rusi šalju pojačanja u Ukrajinu, trenutačno je na jugoistoku i istoku zemlje 76 ruskih taktičkih skupina. Navode i da ruske snage još nisu preuzele nadzor nad Mariupoljem.   


- Borbe se nastavljaju, Ukrajinci i dalje pružaju otpor. Grad još nije pao u ruke Rusa, ali oni ga i dalje napadaju iz zraka i dalekometnim topništvom, kazao je John Kirby, glasnogovornik Pentagona.


Žestoke borbe u Mariupolju


U Mariupolju se vode žestoke borbe. Rusi tvrde da su ušli u golemu čeličanu Azovstalj. Gradske vlasti navode da se ondje skriva oko tisuću civila. 


Ukrajinska bojna Azov objavila je snimke borbi. I oni govore o civilima u podzemnim skloništima čeličane, traže njihovu evakuaciju.


- Obraćam se svjetskim čelnicima. U tvornici Azovstalj stotine su civila. Među njima je mnogo djece, žena, starijih te obitelji branitelja Mariupolja koji su prisiljeni skrivati se od takozvanog ruskog svijeta. Zajedno s ukrajinskom vojskom, koja i dalje drži grad, tu su pronašli jedino moguće sklonište, rekao je Denis Prokopenko, zapovjednik bojne Azov.


Pokušaji normalnog življenja


Unatoč bombardiranjima na periferiji glavnog ukrajinskog grada, stanovnici Kijeva pokušavaju se vratiti uobičajenom životu. Trgovine se otvaraju, kazališna predstava za djecu jučer je bila rasprodana. Obitelji se vraćaju živjeti u središte grada.


- Svi naši prijatelji već su se vratili, i mi smo odlučili učiniti isto. Željeli smo ponovno biti zajedno, moj suprug počinje raditi za tri dana, kazala je stanovnica Kijeva.


Ukrajinska vlada objavila je da danas, treći dan zaredom, neće biti humanitarnih koridora. Tvrde da Rusi odbijaju osigurati koridor za napuštanje civila iz Mariupolja te da se pregovara o otvaranju humanitarnih koridora u regijima Herson i Harkiv.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!