UNESCO: 244 milijuna djece ne ide u školu

01.09.2022.

12:58

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Riccardo Mayer / Shutterstock

Oko 244 milijuna djece ne pohađa školu, a iako je taj broj u stalnom padu više od dvadeset godina, on je i dalje zabrinjavajuć, objavio je UNESCO u četvrtak, na dan povratka djece u školu u Francuskoj gdje je sjedište te agencije Ujedinjenih naroda.

- Nitko ne može prihvatiti ovu situaciju. Obrazovanje je ljudsko pravo i mi moramo napraviti sve kako bi osigurali da se to pravo poštuje za svako dijete, priopćila je glavna tajnica UNESCO-a Audrey Azoulay.

Od 244 milijuna djece u dobi između 6 i 18 godina koja ne idu u školu, više od njih 40 posto, odnosno 98 milijuna, živi u subsaharskoj Africi.

Najviše ih je u Nigeriji (20,2 milijuna), Etiopiji (10,5 milijuna), Demokratskoj Republici Kongu (5,9 milijuna) te u Keniji (1,8 milijuna).

Iako je 2000. izvan škole bilo više djevojčica od dječaka (2,5 posto više izvan osnovne te 3,9 posto više izvan srednje škole), rodni jaz danas je sveden na nulu, stoji u priopćenju UNESCO-a koji dodaje da regionalne razlike i dalje postoje.

Prije 22 godine u školu nije išlo 400 milijuna djece, podsjetila je ta agencija koja naglašava da postoji napredak po tom pitanju, no kako je brzina promjene tog trenda proteklih godina usporila.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!