UNESCO upozorio da ukrajinskim znamenitostima prijeti opasnost od uništenja

16.09.2023.

08:29

Autor: V.K./HRT/Hina

Katedrala sv.Sofije

Katedrala sv.Sofije

Foto: - / Shutterstock

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) upozorilo je kako glavnim povijesnim znamenitostima u dva ukrajinska grada prijeti opasnost od uništenja zbog rata s Rusijom, izvijestio je BBC.

Oni uključuju kultnu katedralu Svete Sofije u glavnom gradu Kijevu i srednjovjekovne građevine gradskog samostana Kijevsko-pečerske lavre. Povijesno središte grada Lavova na zapadu zemlje također je stavljeno na UNESCO-ov popis ugrožene svjetske baštine.

UNESCO je priopćio kako je njegov Odbor za svjetsku baštinu zaključio da "više nisu ispunjeni optimalni uvjeti koji bi u potpunosti jamčili zaštitu izvanredne univerzalne vrijednosti dobara'', dodajući kako im prijeti potencijalna opasnost zbog rata.

Rusko bombardiranje Ukrajine izazivalo je kritike UNESCO-a u nekoliko navrata. U srpnju je organizacija osudila bombaški napad na zgradu unutar povijesne jezgre Lavova.

Trenutno se na UNESCO-vom popisu ugroženih mjesta nalazi više od 50 objekata. Među njima su stara jezgra Jeruzalema, povijesno središte Beča i tropska prašuma na indonezijskom otoku Sumatri.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!