16:41 / 11.12.2018.

Autor: V.K./Hina

UNHCR: 250.000 sirijskih izbjeglica moglo bi se vratiti kući 2019.

-

-

Foto: - / -

Do 250.000 sirijskih izbjeglica moglo bi se vratiti u svoju razrušenu domovinu 2019., a mnogi drugi suočeni su s problemima vezano za dokumente i imovinu u čijem rješavanju mora pomoći vlada u Damasku.
Do 250.000 sirijskih izbjeglica moglo bi se vratiti u svoju razrušenu domovinu 2019. Mnogi drugi suočeni su s problemima vezano za dokumente i imovinu u čijem rješavanju mora pomoći vlada u Damasku, priopćila je UN-ova agencija za izbjeglice UNHCR.

Oko 5,6 milijuna sirijskih izbjeglica ostaje u susjednim zemljama - Turskoj, Libanonu, Jordanu, Egiptu i Iraku, izjavio je je direktor UNHCR-a za Bliski istok i sjevernu Afriku Amin Awad.

Među njima je milijun sirijske djece rođene u inozemstvu čije je strane rodne listove vlada Bashara al-Assada pristala priznati, kazao je Awad.
Oko 37.000 izbjeglica vratilo se u Siriju ove godine, pokazuju UNHCR-ovi podaci. Oni su većinom otišli na područja Deraae, Damaska i Homsa.

"Sada je rat uglavnom završen. Imamo nekoliko džepova u kojima vladaju neprijateljstva, uključujući Idlib, i kao što znate, ondje je dogovoreno primirje i zona deeskalacije", rekao je Awad na brifingu za novinare.

"Budući da se situacija u Siriji poboljšava, dio izbjeglica vraća se kući", rekao je. "Predviđamo da će se u prvoj fazi vratiti do 250.000 Sirijaca 2019. Taj broj može rasti i padati", dodao je.

Najveće su zapreke za povratak dokumenti za izbjeglice i njihovu imovinu i kuće, rekao je Anwar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!