UNHCR: U drugom valu izbjeglica iz Ukrajine bit će ranjivije skupine

12:14 / 08.03.2022.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Protjerivanje izbjeglica iz Europe

Protjerivanje izbjeglica iz Europe

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nakon prvog vala izbjeglica iz Ukrajine vjerojatno će doći i do drugog vala, ali s ranjivijim skupinama ljudi, rekao je direktor UN-ove agencije za izbjeglice (UNHCR) Filippo Grandi.


- Ako se rat nastavi, počet će stizati ljudi koji nemaju financijska sredstva ili veze, kazao je Filippo Grandi.

Ocijenio je da će to za Europu biti složenija situacija te da će biti potrebno više solidarnosti svih u Europi i izvan nje.

Objasnio je da su u prvom valu stigli oni koji su imali neka sredstva i resurse, velik broj ih je stigao automobilima i imaju veze i poznanstva te mogu ići u zemlje u kojima imaju obitelji, prijatelje i svoju zajednicu.

Danas ili sutra, nastavio je, očekuje se da će broj izbjeglica iz Ukrajine prijeći dva milijuna.

U ponedjeljak je, prema podacima Visokog povjerenstva za izbjeglice, bilo oko 1,7 milijuna ukrajinskih izbjeglica.

Grandi je pohvalio Rumunjsku, Moldaviju i Poljsku kao primjer u prihvatu i zbrinjavanju izbjeglica.

Osvrnuo se na ratove u bivšoj Jugoslaviji 90-ih godina i podsjetio da je iz tih područja izbjeglo između dva i tri milijuna ljudi, ali tijekom osam godina.

- Sada, to je samo u osam dana. U ostalim dijelovima svijeta to je već viđeno, ali u Europi to vidimo prvi put nakon Drugog svjetskog rata, rekao je UN-ov dužnosnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!