07:44 / 24.01.2022.

Autor: P.F./Hina

UNICEF: Zbog nasilja na sjeveroistoku Sirije ugroženo gotovo 850 djece

Sukob s militantima IS-a nakon bijega iz zatvora

Sukob s militantima IS-a nakon bijega iz zatvora

Foto: North Press Agency Digital / Reuters

 Gotovo 850 djece u neposrednoj je opasnosti zbog eskalacije nasilja na sjeveroistoku Sirije, upozorila je agencija Ujedinjenih naroda za zaštitu djece UNICEF.

Eskalacija nasilja u gradu al-Hassakehu nakon prošlotjednog bijega iz zatvora velikog broja zatočenika dovela je u ozbiljnu opasnost gotovo 850 zatočene djece, izjavio je predstavnik UNICEF-a u Siriji Viktor Nylund.

Nekima je od njih navodno tek 12 godina.

Više od 100 ljudi navodno je ubijeno, a tisuće su bile prisiljene napustiti dom zbog nasilja povezanog sa zatvorom Ghwayran, navodi agencija dpa.

- Djeca u zatvoru Ghwayran ipak su samo djeca i imaju pravo na pristup pravnim postupcima koji se temelje na načelu zacjeljivanja zajednice. Apeliramo da se djecu pusti iz zatvora. Pritvaranje djece trebalo bi biti isključivo zadnje rješenje i trebalo bi trajati što je kraće moguće, upozorio je predstavnik UNICEF-a.

Po njegovim je riječima trenutačno u zatvorima i kampovima smješteno gotovo 10.000 djece i njihovih majki iz više od 60 zemalja. Njihovi su životi u opasnosti zbog sve težih uvjeta u zatvoru i hladne zime.

Djeca su iznimno ranjiva i hitno im treba zaštita. UNICEF poziva sve aktere na sjeveroistoku i u drugim dijelovima Sirije da sklone djecu i zaštite ih. Ponovno pozivamo sve zemlje članice uključene u sukob da hitno poduzmu mjere i preuzmu odgovornost u najboljem interesu djece i da ih vrate zajedno s njihovim majkama u matične zemlje, istaknuo je Nylund.

Al-Hassakeh se nalazi na sjeveroistoku Sirije koji kontroliraju sirijski Kurdi. Po kurdskim medijima, u zatvoru u tom gradu donedavno je bilo zatvoreno oko 5.000 pristaša ekstremne islamističke skupine Islamska država.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!