UNICEF: Dom moralo napustiti više od 4 milijuna ukrajinske djece

24.03.2022.

12:34

Autor: HRT/Hina/J.L.

Domove moralo napustiti više od pola ukrajinske djece

Domove moralo napustiti više od pola ukrajinske djece

Foto: Hannah McKay / REUTERS

Više od pola ukrajinske djece, njih oko 4,3 milijuna, moralo je napustiti svoj dom od početka ruske invazije 24. veljače, priopćio je UNICEF.

U mjesec dana rata u Ukrajini raseljeno je 4,3 milijuna djece, što je više od pola od 7,5 milijuna procijenjene dječje populacije u toj državi, navodi se u priopćenju.

Oko 1,8 milijuna djece pobjeglo je u druge države, dok je 2,5 milijuna izbjeglo na ukrajinskom teritoriju.

Ovaj je rat potaknuo jedno od najbržeg raseljavanja djece u velikom razmjeru od Drugog svjetskog rata. To je tužna stvarnost koja bi mogla imati trajne posljedice za buduće naraštaje. Sigurnost djece, njihova dobrobit i pristup ključnim uslugama ugroženi su užasnim i neprestanim nasiljem, naglasila je čelnica UNICEF-a Catherine Russell.

Najmanje 81 dijete je ubijeno, a 108 je ozlijeđeno od početka rata, pokazuju posljednji podaci UN-a, objavljeni u srijedu.

Rat je imao razoran utjecaj na infrastrukturu zbog čega oko 1,4 milijuna ljudi nema pristup pitkoj vodi.

- U samo nekoliko tjedana rat je stvorio devastaciju za djecu Ukrajine. Potrebni su im mir i zaštita i njihova prava. UNICEF i dalje traži hitan prekid vatre i zaštitu djece. Kritična infrastruktura o kojoj djeca ovise, poput bolnica, škola i civilnih zgrada nikad ne bi smjela biti napadnuta, istaknula je Russell.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!