21:48 / 12.05.2022.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

UNICEF: U Nigeriji 18,5 milijuna djece ne pohađa školu

ilustracija

ilustracija

Foto: Kehinde Olufemi Akinbo / Shutterstock

Oko 18,5 milijuna djece, većinom djevojčica nema pristup obrazovanju u Nigeriji a riječ je o snažnom skoku u odnosu na izvješće iz 2021. kada je UNICEF procijenio da ih je bilo 10,5 milijuna.

- Sada je 18,5 milijuna djece izvan školskog sustava, od čega 60 posto (više od 10 milijuna) čine djevojčice - rekao je čelnik UNICEF-ova ureda u gradu Kano na sjeveru Nigerije Rahama Farah.

- Školovanju su osobito naškodili brojni napadi džihadista i kriminalnih skupina na škole na sjeveru zemlje. Djeca i skrbnici stoga se boje slati djecu u škole - rekao je Farah.

Otkako je Boko Haram 2014. oteo 200 učenica iz škole u gradu Chiboku na sjeveroistoku zemlje, deseci škola bili su mete masovnih otmica djece.

U 2021. naoružane skupine otele su oko 1500 djece, navodi UNICEF. Većina djece naknadno je oslobođena pošto je za njih plaćena otkupnina, no mnoga su i dalje u zatočeništvu.

Na pretežito muslimanskom sjeveru Nigerije tek svaka četvrta djevojčica "iz siromašne i ruralne obitelji" završi osnovnu školu. Zbog nasilja i masovnih otmica vlasti su od prosinca 2020. zatvorile više od 11.000 škola u zemlji. Od tada UN upozorava na porast dječjih brakova i preranih trudnoća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!