09:06 / 13.04.2020.

Autor: M.M./Hina

UNICEF upozorava: Pandemija bi mogla biti katastrofalna za djecu

Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL

Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Posebno zabrinjava širenje virusa u prenatrpanim izbjegličkim logorima u Grčkoj i Siriji.
Pandemija izazvana kronavirusom ugrožava osnovnu brigu za najsiromašniju djecu u svijetu koja žive u zemljama u razvoju i kriznim žarištima, upozorio je UNICEF.

-
Pandemija je egzistencijalna prijetnja milijunima djece, rekao je čelnik njemačke podružnice UNICEF-a Christian Schneider za dpa.

- Samo međunarodno koordiniranom akcijom može se spriječiti da svjetska zdravstvena kriza postane katastrofa za djecu, istaknuo je.

Posebno zabrinjava širenje virusa u prenatrpanim izbjegličkim logorima u Grčkoj i Siriji.

- Mnoga djeca ondje već pate od neuhranjenosti i prijašnjih bolesti i imaju preslab imunitet da se bore protiv novih opasnosti, rekao je Schneider.

To vrijedi i za djecu u zoni Sahela i južne Afrike. Gotovo 40 posto Afrikanaca kod kuće nema mogućnost prati ruke vodom i sapunom, što je ključni način da se zaustavi virus. U Aziji posebno zabrinjava broj zaraženih u Bangladešu.

- Više od 850.000 pripadnika Rohindža ondje živi u prenatrpanim izbjegličkim logorima, rekao je Schneider.

UNICEF apelira na vlade, tvrtke i privatne donatore da sada učine sve što mogu da osiguraju zaštitu i skrb za ugroženu djecu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!