UNICEF: Zbog poplava u Bangladešu 3,5 milijuna djece bez čiste vode

24.06.2022.

18:02

Autor: Hina/HRT

Poplave u Bangladešu

Poplave u Bangladešu

Foto: Kazi Salahuddin Razu / Reuters

 Petnaestero djece utopilo se u iznenadnim poplavama koje su zadesile Bangladeš, a 3,5 milijuna hitno treba pitku vodu zbog rastuće opasnosti od bolesti koje se prenose vodom, kazao je u petak predstavnik UNICEFA te države.

- Broj djece i porast broja u posljednjih nekoliko dana potresni su. Ogromna područja potpuno su potopljena i nemaju pristup pitkoj vodi niti hrani. Djeci hitno treba pomoći, kazao je Sheldon Yett. 

Vlade i humanitarne agencije nastoje što brže pružiti pomoć u pitkoj vodi i drugim potrepštinama pošto je iznenadna bujica prekrila četvrtinu ove južnoazijske zemlje.

Poplave su također omele rad zdravstvenih ustanova, zatvorile škole te onemogućile liječenje pothranjenosti stotina djece, kazao je Yett na brifingu u Ženevi.

- Broj slučajeva proljeva od sredine ovoga tjedna porastao je na 2,700, dodao je.

Vlasti u Bangladešu i susjednoj Indiji upozorile su na rizik od epidemije.

Ukupno je 4,5 milijuna ljudi zarobljeno vodom a desetine su poginule u Bangladešu, od kojih mnogi u najgoroj poplavi u posljednjih 100 godina u regiji Sylhet na sjeveroistoku.

U istočnoj saveznoj indijskoj državi Assamu, indijski vojni helikopteri koriste se za prijenos hrane i drugih zaliha odcijepljenim zajednicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!