22:37 / 10.09.2021.

Autor: Dražen Stefanov/T.V./Dnevnik/HRT

Uoči 20. godišnjice terorističkih napada na New York i Washington

New York

New York

Foto: Carlos Barria / REUTERS

Sutra je točno 20 godina od događaja koji su šokirali svijet i nakon kojih više ništa nije bilo kao prije. 11. rujna 2001. Sjedinjene Američke Države doživjele su najteži napad na svoj teritorij u povijesti. U rušenju njujorških Blizanaca i napadu na Pentagon poginulo je gotovo tri tisuće ljudi. 

Godišnjica terorističkih napada na New York i Washington svake godine ponovno budi sjećanja na dramatične događaje koji su se zbili toga 11. rujna 2001. Dva nebodera, poznati kao "Blizanci" ili WTC 1 i WTC 2, postala su simbolima američkih žrtava i patnje.

- 11. rujna poslani smo na tornjeve Blizance. Nismo znali koliko je ljudi zapravo u neboderima. Procjena je bila između 25 i 50 tisuća. Odazvalo se 750 pripadnika vatrogasnih snaga. Tog smo dana zauvijek izgubili naša 343 vatrogasca, prisjetio se tih teških trenutaka Dan Nigro, povjerenik Odjela za vatrogasne postaje, New York.

Koordinirani napad na četiri cilja izveli su pripadnici Al-Qaide. Oteli su četiri civilna zrakoplova. Dva su se zabila u "Blizance" i u tim je napadima poginulo najviše ljudi.

- Izgubili smo četiri zaposlenika. Dan sam proveo čekajući sa suprugama naših radnika koje su došle u naš ured kako bi čule vijesti o svojim muževima. Bilo je strašno, rekao je Larry Silverstein, tvrtka REAL ESTATE, New York.

Treći zrakoplov zabio se u Pentagon, sjedište američkog Ministarstva obrane, a četvrti je letio prema Washingtonu i na kraju se srušio u polje u državi Pennsylvaniji jer su putnici uspjeli spriječiti teroriste u njihovu naumu.

- Za nas koji smo preživjeli taj dan i koji smo služili zajednici, to je neizbrisiv dio našeg života. Ne prođe dan a da ne pomislimo na ono što se tada dogodilo ili na neku osobu iz tog dana, ističe Nigro. 

Zrakoplove je otelo 19 terorista i svi su poginuli, uključujući glavnog organizatora Mohameda Attu. Dio terorista više od godinu dana živio je u SAD-u, a neki od njih pohađali su tečaj upravljanja zrakoplovom.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!