19:44 / 01.03.2022.

Autor: Branka Slavica/Dnevnik/IMS/HRT

Što će Biden reći u vezi s globalnom krizom i potezima SAD-a prema Rusiji?

Branka Slavica

Branka Slavica

Foto: Dnevnik / HTV

U Ujedinjenim narodima sutra se očekuje glasovanje o rezoluciji kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu i traži hitno povlačenje ruskih vojnika. Rusija je tijekom glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a uložila veto na rezoluciju, ali u Općoj skupštini nijedna od 193 članice nema to pravo. Na glasovanju će se vidjeti tko podupire, a tko je protiv ruske agresije. U međuvremenu, američki predsjednik Joe Biden razgovarao je danas s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, a večeras se očekuje njegovo prvo obraćanje naciji. 

- Glasovanje o rezoluciji u Općoj skupštini UN-a o Ukrajini očekuje se već sutra. Prijavilo se 117 država za govore. Većina država osuđuje agresiju Rusije. Na glasovanju o rezoluciji vidjet će se tko će ostati suzdržan, tko će biti protiv, tko se neće usuditi suprotstaviti Rusiji. U Washingtonu se predsjednik Joe Biden priprema za svoje prvo izvješće o stanju nacije koje će održati pred oba doma Kongresa. Unatoč tome našao je vremena za polusatni razgovor s ukrajinskim predsjednikom Volodimorm Zelenskim. Još uvijek se ne zna sadržaj razgovora, ali će se tijekom dana doznati.

Biden se obraća naciji u trenutku rata u Europi, u trenutku nuklearnih prijetnji koje dolaze od ruskog predsjednika Vladimira Putina. Naravno da će ukrajinska tema biti jedna od najvažnijih tema njegova govora, kazala je za središnji Dnevnik HTV-a dopisnica iz SAD-a Branka Slavica.

- Što se tiče domaćih tema bit će riječi o inflaciji koja je najveća u posljednjih 40 godina. Uoči Bidenovog govora The Washington Post i ABC News proveli su anketu koja pokazuje da samo 37% Amerikanaca trenutačno podupire predsjednika Bidena. No lideri se uzdižu u krizama, izjavila je dopisnica Branka Slavica.  

Večeras i Amerika i svijet, kaže, očekuju da predsjednik Biden pošalje poruke ohrabrenja i inspiracije u trenutku velike globalne krize te da kaže što je slijedeći potez Washingtona u odnosu na Moskvu, iako je potpuno jasno da SAD ne želi izravnu konfrontaciju s Rusijom.

- U Washingtonu su sve glasnije spekulacije obavještajnih službi, političara i analitičara o tome koliko su racionalne odluke ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon što je dvije godine proveo u izolaciji okružen s ljudima koji mu uglavnom govore: "Da predsjedniče". To je jedna od velikih tema danas u Washingtonu, dodala je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!