Uoči posjeta Moskvi, kineski MVP pozvao na prestanak sukoba u Ukrajini

20.02.2023.

17:10

Autor: T.V./HRT/Hina

Uoči posjeta Moskvi, kineski MVP pozvao na prestanak sukoba u Ukrajini

Uoči posjeta Moskvi, kineski MVP pozvao na prestanak sukoba u Ukrajini

Foto: Bernadett Szabo / REUTERS

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi, koji bi uoči godišnjice ruske invazije na Ukrajinu trebao doputovati u Moskvu, posjetio je Mađarsku. Pozvao je na pregovore i mir za dobrobit svijeta i posebno Europe.

- Željeli bismo političko rješenje koje bi omogućilo miroljubiv i održiv okvir za Europu, rekao je Wang u Mađarskoj uoči posjete Moskvi.

Kina smatra Rusiju svojom saveznicom i protutežom američkoj moći na svjetskoj sceni i do sada se suzdržala od osude ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače. Umjesto toga, Peking opetovano poziva na pregovore i mir.

U razgovoru s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom, Wang je rekao da je svijet u neredu i ratovima.

- Dopustite mi da ponovim što smo upravo čuli od vas i da zajedno objavilo svijetu da Kina i Mađarsko rado surađuju s ostalim miroljubivim zemljama kako bi trenutna neprijateljstva priveli kraju što je prije moguće, rekao je Wang mađarskom šefu diplomacije Szijjartu.

Premijer Viktor Orban koji je radio na produbljivanju poslovnih veza s Kinom, u nedjelju je ugostio Wanga na privatnoj večeri.

Wang je potvrdio odlučnost Pekinga u izgradnji tješnjih gospodarskih veza, uključujući putem inicijative Jedan pojas, jedan put.

Kineska tehnološka kompanija (CATL) namjerava u Mađarskoj izgraditi najveću tvornicu u Europi za proizvodnju baterija u koju će uložiti 7,3 milijarde eura. CATL je najveći proizvođač baterija za električne automobile.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!