19:00 / 24.04.2018.

Autor: T.V./M.S./HRT

Uoči povijesnog sastanka predsjednika Sjeverne i Južne Koreje

-

-

Foto: - / -

27. ovog mjeseca Kim Jong-un sastat će se s predsjednikom Južne Koreje Munom. Bit će to povijesni događaj jer će dvojica predsjednika, kako se očekuje, napokon proglasiti mir i okončati 68-godišnji rat.
Kim Jong-un sastat će se 27. travnja s predsjednikom Južne Koreje Munom. Bit će to povijesni događaj jer će dvojica predsjednika, kako se očekuje, napokon proglasiti mir i okončati 68-godišnji rat. Sjeverna Koreja ne želi samo s južnim susjedom zatopliti odnose nego i sa Sjedinjenim Državama. U velikoj tajnosti Kim Jong-un sastao se s ravnateljem CIA-e Mikeom Pompeomi i dogovorio skori sastanak s američkim predsjednikom.

Stao je nuklearni program Sjeverne Koreje. Obustavlja se i isprobavanje interkontinentalnih balističkih projektila koji bi nuklearne bojne glave mogli nositi na druge kontinente. Na drugoj strani, južnokorejski vojnici u pograničnoj zoni gase zvučnike koji su na sjevernu stranu neprekidno emitirali propagandu protiv sjevernokorejskog režima. Stanje se normalizira jer u petak u Kući mira počinje prvi susret državnih vodstava u proteklih 11 godina. Tema pregovora: denuklearizacija Korejskog poluotoka.

Iako je u zapadnim medijima često portretiran kao groteskni diktator, treći izdanak dinastije Kim malo-pomalo izvodi Sjevernu Koreju iz samoizolacije. Već godinama dozirano eksperimentira s turizmom i poduzetništvom. Sve više stranaca pušta se u možda najzatvoreniju državu svijeta, a zimus je iznenadio svijet podržavši Olimpijske igre u Južnoj Koreji i zajedničku korejsku reprezentaciju.

Nakon sastanka s Južnom Korejom, za svibanj ili lipanj dogovara se donedavno nezamislivi sastanak Kima s Donaldom Trumpom. Dva lidera mjesecima su stvarala dojam da su dvije zemlje na rubu ratnog sukoba, ali nakon prošlomjesečnog tajnog posjeta tadašnjeg šefa CIA-e Mikea Pompea, dogodila se diplomatska renesansa.

No nema razloga za euforiju na istoku Azije. Promatrači upozoravaju da Kim možda jest obustavio nuklearni program, ali nigdje nije rekao da pristaje na uvjete SAD-a, Južne Koreje i Japana koji ne želi da Pjongjang raspolaže ikakvim raketama koje imaju domet do njegovih otoka.

Otkako je poručio svijetu da je dovršio nuklearni arsenal sposoban zaprijetiti SAD-u, Kim je zapravo još lani prestao prijetiti. Poduzeo je niz mirovnih koraka, dajući naslutiti da oružje za masovno uništenje shvaća  prije svega kao sredstvo odvraćanja napada na Sjevernu Koreju, odnosno jamstvo opstanka njegova režima u novim vremenima. Skupo je platio inzistiranje na nuklearnom programu i nije jasno što bi ga to moglo uvjeriti da se sada odrekne tog osigurača.

Jedan od odlučujućih faktora mogla bi biti budućnost sjevernokorejske ekonomije, pogođene jakim međunarodnim sankcijama u koje se uključila i Kina. Nakon ratoborne jeseni i sportske zime čini se da je na redu - proljetna trgovina.

Pogledajte reportažu iz Globala:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!