Putin poručio da puno očekuje od Xijeva posjeta Moskvi

20.03.2023.

00:13

Autor: HRT/Hina/Reuters

Vladimir Putin i Xi Jinping

Vladimir Putin i Xi Jinping

Foto: Aleksey Druzhinin / REUTERS

 Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je spremnost Kine da odigra konstruktivnu ulogu u rješavanju ukrajinske krize, u članku objavljenom dan uoči posjeta kineskog predsjednika Xija Jinpinga Moskvi.

U članku u kineskim novinama, Putin je nazvao Xija starim dobrim prijateljem i rekao da Rusija puno očekuje od posjeta, prvog posjeta kineskog čelnika Rusiji otkad je Putin pokrenuo svoju "specijalnu vojnu operaciju" prošle godine.

- Zahvalni smo na kineskoj liniji ravnoteže u vezi s događajima u Ukrajini, za razumijevanje njihove pozadine i stvarnih uzroka. Pozdravljamo kinesku spremnost da odigra konstruktivnu ulogu u rješavanju krize, rekao je Putin.

Xi i Putin su potpisali partnerski sporazum bez ograničenja tjednima prije invazije prošle godine. Kina je javno ostala neutralna po pitanju sukoba u Ukrajini, dok je kritizirala zapadne sankcije protiv Rusije i potvrdila svoje bliske veze s Moskvom.

Peking je prošli tjedan objavio dokument u 12 točaka koji poziva na dijalog i dogovor u Ukrajini, no u njemu nije bilo konkretnih prijedloga o okončavanju jednogodišnjeg sukoba.

Ukrajina, koja kaže da bi bilo kakav dogovor zahtijevao rusko povlačenje sa svojih teritorija koja je Rusija zauzela, uključujući i Krim koji je anektiran 2014. godine, također je s oprezom dočekala kineski prijedlog.

Putin je rekao da su rusko-kineski odnosi na povijesno najvišoj razini i da koordiniraju svoju vanjsku politiku u borbi protiv zajedničkih prijetnji, dok je američki pokušaj da obuzda obje zemlje zadobio još oštriji i odlučniji karakter.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!