Upravni odbor UN-ove agencije za atomsku energiju osudio Iran zbog tragova uranija

22:58 / 08.06.2022.

Autor: P.F./Hina

Polemike oko iranskog nuklearnog programa

Polemike oko iranskog nuklearnog programa

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Upravni odbor Međunarodne agencije za atomsku energiju izglasao je rezoluciju kojom osuđuje Iran jer nije uspio objasniti tragove uranija pronađene na tri neprijavljene lokacije, rekli su diplomati na zatvorenom sastanku.

Samo su dvije članice Upravnog odbora Rusija i Kina glasale protiv teksta rezolucije, a 30 ih je glasalo za, tri su bile suzdržane, rekli su diplomati.

Upravni odbor izražava duboku zabrinutost da tragovi uranija ostaju neobjašnjeni zbog nedovoljne suradnje Irana i poziva Iran da bez zadrške surađuje s agencijom, stoji u tekstu usvojene rezolucije.

Tekst koji su predložili SAD i E3 (Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Njemačka) prvi je koji kritizira Teheran izglasan u UN-ovoj agenciji od lipnja 2020. u razdoblju u kojem je Iran pojačao stupanj obogaćivanja uranija, a nastupio je zastoj u pregovorima između potpisnica koje nastoje reaktivirati Sporazum o iranskom nuklearnom programu pošto se iz njega jednostrano povukao SAD.

Tri zemlje su se suzdržale od glasanja: Indija, Libija i Pakistan, piše agencija France presse.

Američka veleposlanica Laura Holgate u raspravi prije glasanja rekla je kako se ne poduzimaju te mjere kako bi se otežao sukob u političke svrhe.

- Ne želimo takvu eskalaciju, već jednostavno vjerodostojna objašnjenja kako bismo mogli zatvoriti to pitanje, rekla je u odgovoru na kritike Moskve i Pekinga.

Teheran je odgovorio isključenjem nadzornih kamera koje je IAEA postavila kako bi pratila nuklearne aktivnosti u iranskim postrojenjima.

Glasnogovornik Iranske organizacije za atomsku energiju (AEOI) Behrouz Kamalvandi upozorio je da Iran razmatra i druge mjere.

- Iran ne provodi skrivene nuklearne aktivnosti niti ima neprijavljenih nuklearnih postrojenja. Riječ je samo o akciji zapadnih zemalja da održe najveći mogući pritisak na Iran, rekao je direktor AEOI-ja Mohammad Eslami.

Teheran predstavio nove prijedloge za oživljavanje sporazuma iz 2015.

Iranski šef diplomacije Hossein Amir-Abdollahian rekao je da je Teheran predstavio novi prijedlog SAD-u za oživljavanje sporazuma iz 2015., javila je iranska televizija.

Otkako je tadašnji američki predsjednik Donald Trump 2018., odlučio istupiti iz sporazuma i ponovno uveo Iranu sankcije, Teheran je i sam postupno odustajao od svojih obveza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!