20:41 / 03.07.2021.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Uragan Elsa kreće se prema Haitiju

Uragan Elsa pogodio Barbados

Uragan Elsa pogodio Barbados

Foto: Nigel Browne / REUTERS

Uragan Elsa zahvatio je Karibe u subotu ujutro i uz snažne vjetrove prijeti novim razaranjem Haitija. Haićanske vlasti su u subotu ujutro povisile razinu uzbune na crvenu, maksimalnu za cijelu zemlju. Civilna zaštita upozorava na snažne udare vjetra koji dosežu između 118 do 130 km/h te moguće poplave i klizišta na jugu zemlje.

Elsa, prvi uragan na Atlantiku ove sezone, prve je kategorije po Saffir-Simpsonovoj ljestvici od ukupno 5 i blago je oslabio u noći između petka i subote, s udarima vjetra do 120 km/h.

U osam sati ujutro bio je južno od otoka Hispaniole, na kojemu su Haiti i Dominikanska Republika, i kretao se prema sjeverozapadu, naveo je američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

Prema predviđanjima NHC-a, Elsa će doći do južne obale Hispaniole u subotu i tijekom noći pogodit će Jamajku, a potom u nedjelju dijelove Kube.

Do ponedjeljka bi uragan trebao prijeći preko Kube prema Floridi, navodi isti izvor.

Uragan bi mogao podignuti razinu mora za 1,5 metara na jugu Kube i oko 1,2 metra na obalama Hispaniole te manje od metra na Jamajci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!