Uragan Gabrielle prijeti najvećem novozelandskom gradu

13.02.2023.

07:13

Autor: Hina/HRT/A.V.

Uragan Gabrielle

Uragan Gabrielle

Foto: John Longson / Twitter/REUTERS

Stanovnici najvećeg novozelandskog grada Aucklanda i okolnih područja upozoreni su da se pripreme za nove intenzivne padaline, poplave i izrazito snažne nalete vjetra, jer se uragan Gabrielle približava obali ove otočne države.

Uragan je trenutačno oko 250 km sjeverozapadno od Novog Zelanda, a meteorolozi predviđaju da će se u sljedeća 24 sata približiti istočnoj obali.


- Nažalost, očekujemo da će uragan Gabrielle donijeti još štete, prije nego što se stanje počne poboljšavati, izjavila je u ponedjeljak zamjenica u aucklandskom Stožeru za krizne situacije Rachel Kelleher.


Ovaj uragan je drugi značajan meteorološki poremećaj koji je pogodio Auckland i gornji dio Sjevernog otoka u samo nekoliko tjedana. U siječnju su u Aucklandu i okolici padale obilne kiše prouzročivši poplave u kojima je smrtno stradalo četvero ljudi.


U ponedjeljak su mnoge škole i državne institucije u Aucklandu i drugim mjestima u tom dijelu Sjevernog otoka bili zatvoreni, a stanovnici su zamoljeni da ne kreću na put. U Aucklandu i još najmanje pet regija je proglašena uzbuna. Oko 46.000 kućanstava je bez električne energije.


Javni prijevoz je neredovit, a trajekti, autobusi i vlakovi prometuju u smanjenom opsegu. Novozelandska zrakoplovna kompanija je otkazala 509 letova i najavila da će zrakoplovi ponovno poletjeti u utorak, kad se očekuje smirivanje vremena.


Novozelandski premijer Chris Hipkins je u ponedjeljak najavio da će oko 7,25 milijuna američkih dolara biti utrošeno za podršku pučkim kuhinjama te ostalima koji su pogođeni poplavama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!