Uragan Ian hara zapadnim dijelom Kube

27.09.2022.

Zadnja izmjena 21:35

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Uragan Ian hara zapadnim dijelom Kube

Uragan Ian hara zapadnim dijelom Kube

Foto: Alexandre Meneghini / REUTERS

Uragan Ian hara zapadnim dijelom Kube! Očekuje se da će sutra udariti u Floridu, kao najjači uragan u posljednjih sto godina u toj saveznoj državi.

Olujnim vjetrom brzine veće od dvjesto kilometra na sat i obilnom kišom uragan Ian opustošio je krajnji zapad Kube. Mnoga su sela i gradovi odsječeni od svijeta, a deseci tisuća kuća - pod vodom.

- Ovo je opasna oluja i njezine će posljedice vjerojatno biti strašne. Voda se diže do koljena, naglasio je Luis Felipe.

Uragan je prekinuo i opskrbu stotina tisuća kućanstava strujom.

- Svi su se pripremili, zaštitili svoje kuće te stvorili zalihe pitke vode, hrane i lijekova - u slučaju većih nevolja, rekao je Yosomay Enamorado Montano.

Evakuirano je pedeset tisuća ljudi iz priobalnih područja.

- Spašavamo živote. Idemo od kuće do kuće i izvlačimo djecu i starce na sigurno, poručila je gradonačelnica Surgidero de Batabana Suelika Roche.

Uragan Ian jača i kreće se prema Floridi. Ondje je sve spremno za njegov dolazak. Stanovnici pune vreće pijeskom kojima će zaštititi svoje domove.

- Oko dva i pol milijuna stanovnika Floride trenutačno je obuhvaćeno naredbom za evakuaciju. Ne izlažite se nepotrebno opasnosti, istaknuo je guverner Floride Ron DeSantis.

Administracija Joea Bidena proglasila je izvanredno stanje za Floridu, čiji stanovnici pustoše trgovine, a mnogi bježe u unutrašnjost.

Pripremaju se zdravstvene službe, skloništa za stanovnike s ugroženih područja.

- Nitko od nas ne zna koliko će nas jako uragan pogoditi, naglasio je Isaiah Kafka, odjel intenzivne njege.

- Već neko vrijeme pripremamo sklonište. Svake godine provodimo obuku kako bismo bili sigurni da je naše osoblje spremno za vremenske nepogode, kazao je upravitelj skloništa Carlos Mercado.

Jaki vjetrovi, kiše i poplave već pogađaju Floridu. Prognozira se da će uragan dosegnuti četvrtu jakosnu kategoriju, s udarima vjetra jačim od 210 kilometara na sat.

Ostvari li se to predviđanje, bit će to najjači uragan koji je tu saveznu državu pogodio u posljednjih sto godina.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!