16:20 / 06.12.2020.

Autor: M.M./Hina

Uskoplje: Prosvjed Hrvata zbog navodne izborne krađe

Ilustracija (Nikola Cutuk/PIXSELL)

Ilustracija (Nikola Cutuk/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Prosvjed zbog odluka SIP-a u nedjelju je uputio i Hrvatski narodni sabor BiH koji je pozvao pravosudne vlasti i međunarodne organizacije da istraže navode.
Više stotina Hrvata iz općine Gornjeg Vakufa-Uskoplja prosvjedovalo je tvrdeći da je Središnje izborno povjerenstvo BiH odlukom o obustavi brojanja dijela glasova poslanih poštom onemogućilo da hrvatski kandidat postane načelnik Uskoplja, gradića u srednjoj Bosni.

Noseći transparente 'Uzeli sta nam već previše', 'Uskoplje zove Mostar #danas mi sutra vi', 'Centralna institucija za korupciju (CIK)' , aludirajući na odluke Središnjega izbornog povjerenstva, mještani su upozorili na izbornu krađu.

Mladi novoizabrani vijećnik iz Hrvatske koalicije koja okuplja HDZ BiH i HDZ 1990. Stanko Kustura rekao je da prosvjed predstavlja odgovor na netransparentan proces provedbe rezultata lokalnih izbora. Izjavio je da prosvjednici traže očitovanje Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) i potpuno izvješće o glasovima pristiglim putem pošte te da će tek onda priznati eventualni poraz.

- Zahtijevamo obrazloženja za svaki eventualno odbijeni glas te ponovno brojenje glasova putem pošte, rekao je Kustura.

Prema službenim rezultatima koje je SIP objavio u petak, u Gornjem Vakufu-Uskoplju razlika između službenog pobjednika lokalnih izbora Seada Čauševića iz vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) i Dražena Matišića, zajedničkog kandidata HDZ-a BiH i HDZ 1990., iznosila je svega 130 glasova.

Iz neobjašnjivih razloga u SIP-u su prestali brojiti dio glasova pristiglih poštom, tvrde iz hrvatskih stranaka. Prema tim tvrdnjama, nekoliko stotina glasova pristiglih poštom ostalo je neprebrojeno, a hrvatski kandidat imao je 816 takvih prebrojenih glasova dok je bošnjački kandidat dobio svega 126 dopisnih glasova. Istodobno za glasovanje poštom prijavilo se ukupno 1600 osoba.

Prosvjed zbog odluka SIP-a u nedjelju je uputio i Hrvatski narodni sabor BiH koji je pozvao pravosudne vlasti i međunarodne organizacije da istraže navode o nezakonitom zaustavljanju brojenja glasova pristiglih poštom.

- Uz institucije naše zemlje, pozivamo i očekujemo snažno djelovanje institucija EU-a i njihova predstavništva u našoj zemlji, veleposlanstva SAD-a, kao i međunarodnih institucija poput OHR-a, OESS-a, navodi se u priopćenju HNS-a BiH. Pri tome najavljuju da će iskoristiti svaki pravni mehanizam "u borbi protiv rušenja demokratske izborne volje u Bosni i Hercegovini". Posebno su istaknuli primjer srednjobosanske općine Gornji Vakuf-Uskoplje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!