Uskoro bez viza i dvostrukog oporezivanja s SAD-om?

08:37 / 13.09.2018.

Autor: V.K./HRT

-

-

Foto: - / -

Ministrica Marija Pejčinović Burić sastala se s američkim državnim tajnikom, Michaelom Pompeom. Sastanak je potvrdio prijateljske i savezničke odnose između dviju zemalja.
Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u Washingtonu se sastala s američkim državnim tajnikom, Michaelom Pompeom. Sastanak je potvrdio prijateljske i savezničke odnose između Hrvatske i SAD-a. Među ostalim, teme su bile sklapanje ugovora o dvostrukom oporezivanju i ukidanje viza za hrvatske građane koji žele posjetiti SAD.

"Za hrvatske građane dva konkretna pitanja u odnosu sa SAD-om iznimno su važna: ukidanje viza i dvostrukog oporezivanja. I na hrvatskoj i na američkoj strani postoje volja i energija da se konačno pronađe rješenje i da Hrvatska dobije status kao i ostale članica Europske unije", kazala je Pejčinović Burić.
 Sve američke sugovornike ministrice Pejčinović Burić u Washingtonu, od Savjeta za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući, preko Kongresa, do uglednih think tankova, zanimala je energetska politika Hrvatske, ruske ambicije na jugoistoku Europe, te hrvatska vizija Europske unije u budućnosti.

„Prije svega smo se osvrnuli na naše bilateralne odnose s naglaskom na gospodarske, naravno na LNG, kao jedna važna poveznica, jedna važna tema i za Ameriku i za Hrvatsku. O ugovorima koji bi poduprli još jednu bolju gospodarsku suradnju, sklapanju ugovora o ukidanju dvostrukog oporezivanja. Isto tako o ukidanju viznog programa. To su sve pitanja koja su važna za građane Hrvatske, ali posebno za razvoj investicija, ali i trgovine između Hrvatske i SAD-a“, naglasila je ministrica.

Hrvatska šefica diplomacije naglasila je u razgovoru s američkim kolegom u Washingtonu da dvije zemlje imaju dobre i prijateljske odnose koje bi trebalo podupirati češćim izravnim kontaktima, a govoreći o regiji, upozorila je na opasnost prekrajanja granica jer se bilo kakva podjela takve vrste može "replicirati i na druge države u regiji".

Iza kamera zatvorenih vrata ministrica Pejčinović Burić iznijela je stajalište službenog Zagreba o važnosti legitimnosti izbora u Bosni i Hercegovini te važnosti dijaloga Srbije i Kosova. "Mi smo izrazili našu zabrinutost da se govori o razmjeni teritorija, jer mislimo da to nije načelo na kojem su poslije drugog svjetskog rata funkcionirale europske zemlje i da ne bi bilo dobro raditi podjelu po etničkim linijama", kazala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!