Pregovori Rusije i Ukrajine na bjeloruskoj granici

28.02.2022.

09:15

Autor: HRT

Pregovori Ukrajine i Rusije

Pregovori Ukrajine i Rusije

Foto: Izvor: / Tvitter bjeloruskog Ministarstva vanjskih poslova

Pregovori Rusije i Ukrajine počeli su na bjeloruskoj granici, objavio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak. Iz ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog ranije je objavljeno kako je je ključno pitanje pregovora - trenutačni prekid vatre i povlačenje trupa iz Ukrajine. Rusija nije otkrila koje zahtjeve postavlja. 

Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je tvitt u kojem navodi da se predsjednik Aleksandar Lukašenko iskreno nada da će se za vrijeme današnjih razgovora pronaći rješenje za kritična pitanja. 

- Možete se osjećati potpuno sigurno. Dragi prijatelji, predsjednik Bjelorusije zatražio je od mene da vam izrazim dobrodošlicu i olakšam vaš rad koliko je god moguće. Kao što je dogovoreno s predsjednicima Zelenskijm i Putinom, možete se osjećati potpuno sigurni, rekao je domaćin pregovora, šef bjeloruske diplomacije Vladimir Makej, po prijevodu izjave objavljene na Twitteru.Na samom početku pregovora bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makei poželio je dobrodošlicu pregovaračkim stranama. 

"Dragi prijatelji, predsjednik Bjelorusije zamolio me da vam poželim dobrodošlicu i olakšam vam rad koliko god je to moguće. Kako je dogovoreno s predsjednicima Zelenskim i Putinom, možete se osjećati potpuno sigurno", kazao je.

- Stigli smo sinoć, iza nas je neprospavana noć, jer čekali smo dolazak ukrajinskog izaslanstva. Oni, nažalost, imaju kompliciranu logistiku, a i vrijeme njihova dolaska odgađano je nekoliko puta tijekom noći. Sada smo dobili informaciju da će stići za oko sat vremena pa očekujemo da ćemo sjesti za pregovarački stol oko podneva. Zainteresirani samo da se dogovor postigne što je prije moguće, izjavio je uoči sastanka Vladimir Medinski, pomoćnik ruskog predsjednika Vladimira Putina. 

Peskov: Pregovarati se mora u tišini

Petog dana svoje ofenzive Moskva je rekla da želi postići "sporazum" s Kijevom tijekom razgovora u ponedjeljak, dok se čini da njezina ofenziva nailazi na veći otpor nego što se očekivalo.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije želio objaviti koja je ruska polazišna točka u razgovorima. Pregovarati se mora u tišini. Neću obznaniti naša stajališta, rekao je na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak. 

- Svakog sata dok se sukob odugovlači, ukrajinski građani i vojnici ginu. Složili smo se da trebamo postići sporazum, ali to mora biti u interesu obiju strana, rekao je ruski pregovarač i savjetnik Kremlja Vladimir Medinski.

Ukrajina je pristala pokrenuti mirovne pregovore s Rusijom u nedjelju, čak i dok su bitke bjesnile u ključnim gradovima, a ruski predsjednik Vladimir Putin podigao spremnost nuklearnih snaga. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da u rezultate sastanka ne vjeruje, ali treba pokušati.

U pregovorima će pomoći i Abramovič

Ruski multimilijarder Roman Abramovič, vlasnik engleskog premijerligaša Chelseaja, prihvatio je ukrajinski zahtjev da pomogne u postizanju mira u Ukrajini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!