21:06 / 12.04.2020.

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik/IMS/HRT

Uskrs kakvog svijet još nije vidio

-

-

Foto: - / -

Jedan rimski svećenik služio je misu na krovu. Poglavar anglikanske crkve iz svoje kuhinje, a u njemačkom Dusseldorfu služena je misa u autokinu.
Prazne crkve i diljem svijeta. Brojne uskrsne tradicije ove su godine prekinute. Unatoč tomu, svećenici su domišljatim metodama pokušali prenijeti svoje poruke vjernicima koje blagdanski duh nije napustio.

Dom obitelji Butto nalazi se uz crkvu podignutu na mjestu gdje se prema vjerovanju rodio Isus, ali ne mogu u nju ući. Sve su crkve zatvorile vrata. Bazilika Rođenja Isusova svake godine privlači tisuće hodočasnika, ali ovaj put nigdje nikoga.

Pustim jeruzalemskim ulicama, zaputio se nadbiskup Pizzaballa kako bi s nekoliko svećenika održao misu u bazilici Sv. Groba. Prvi put u stotinu godina, na mjestu gdje je prema vjerovanju Kristov grob, služila se misa bez vjernika.

I za Židove koji slave Pashu u spomen na izlazak iz egipatskog ropstva nema okupljanja. Samo je desetak svećenika, putem interneta, obavilo obred blagoslova vjernika uza Zid plača.

Mnoštvo građana na pariškim ulicama ne upućuje na to da su na snazi mjere izolacije. Požurili su popuniti zalihe uoči Uskrsa kad već nikamo ne smiju. Iako su zvona pozivala u crkve, vjernici su mogli odgovoriti samo molitvom u vlastitom  domu.

Crkve su se prilagodile. To je u praksi najčešće podrazumijevalo služenje misa u praznim crkvama koje se prate putem interneta. Jedan rimski svećenik služio je misu na krovu, kantenburijski nadbiskup, poglavar anglikanske crkve, iz svoje kuhinje, a u njemačkom Dusseldorfu služena je misa u autokinu kako bi vjernici ipak bili zajedno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!