19:04 / 11.04.2020.

Autor: I.D./Marko Stričević/Dnevnik/IMS/HRT

Uskrs u izvanrednim okolnostima

-

-

Foto: - / -

Od središta katoličanstva, Vatikana, do malih provincijalnih župa na drugim kontinentima, crkveni se obredi - osim iznimaka - obavljaju bez fizičke prisutnosti vjernika.
Vjernici diljem svijeta Uskrs će dočekati u izvanrednim okolnostima pandemije.

Od središta katoličanstva, Vatikana, do malih provincijalnih župa na drugim kontinentima, crkveni se obredi - osim iznimaka -  obavljaju bez fizičke prisutnosti vjernika.

- No zahvaljujući Bogu i današnjoj tehnologiji, osjećamo bliskost s vjernicima koji i dalje žele sudjelovati, kazao je župnik iz Buenos Airesa Martin Garcia.

U Europi se većim problemom doimaju obiteljski izazovi. Pokušati uvjeriti ili spriječiti velik dio stanovništva da za Uskrs ne otputuje k najbližoj rodbini? To je pitanje tjedna za vlade brojnih država. U Poljskoj, gdje je katolika 93 posto, ministarstvo zdravstva odlučilo je pokušati nagovaranjem:

- Vrlo je važno da ovih dana držimo kontakt na daljinu. Još jednom pozivam da ostanete kod kuće kako bi se usporilo širenje virusa. Ako ne poslušate ovaj poziv, morat ćete se nositi s činjenicom da će nakon Uskrsa broj zaraženih porasti, rekao je  poljski doministar zdravstva Waldemar Kraska.

Francuska je pak odlučila spriječiti potencijalne putnike. Na ulicama je 160 tisuća policajaca i žandara sa zadatkom da sve koji su za Uskrs nekamo krenuli vrate onamo odakle su došli. Posebno su jake kontrole na izlazima iz Pariza.

U nemogućnosti da se Uskrs proslavi tradicionalnim običajima, niču razne inovacije. U Varšavi Crkva nudi ispovijed na otvorenom: vjernici je obavljaju sjedeći u automobilu.

Na jugu Njemačke jednom je svećeniku dodijalo služiti mise u praznoj crkvi pa je vjernike koji im inače prisustvuju - putem interneta pozvao da mu pošalju fotografije. Samo ovog tjedna, kazao je, dobio je 150 fotografija, a ukupno ih je više od tisuću te dodao da im obično u crkvu ne dolazi toliko ljudi.

Mnogi su svjesni da je posebno teško korisnicima staračkih domova, koji su u karanteni. Kako bi im pomogla da ne pate zbog usamljenosti, udruga iz Velike Britanije pokrenula je akciju "Posvoji baku ili djeda". Petogodišnja Freya spojena je sa 74-godišnjom Sheilom. Jedna je od šezdeset tisuća volontera različite dobi koji su se skupili za samo nekoliko dana, od Kanade do Grčke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!