Usporedba američkog i hrvatskog zdravstva

18.06.2018.

12:42

Autor: B.S./I.B./hrt

default error photo
Amerika na zdravstvo godišnje troši više od tri bilijuna dolara. Pacijenti imaju pravo na pristup novim lijekovima i svim dostupnim informacijama o liječenju.
Hoće li reforme odvesti hrvatsko zdravstvo u pogrešnom smjeru, "amerikanizirati" naš sustav i učiniti ga nedostupnim za mnoge građane? O razlikama između dvaju sustava razgovaralo se i u Washingtonu, na predavanju u hrvatskom veleposlanstvu gdje su o iskustvima liječnika i pacijenata govorile naše liječnice koje rade u prestižnim američkim klinikama.

Amerika na zdravstvo godišnje troši više od tri bilijuna dolara. Pacijenti imaju pravo na pristup novim lijekovima i svim dostupnim informacijama o liječenju. Zakon štiti punu privatnost pacijenta.

U 2018. više od 12 posto Amerikanaca nije zdravstveno osigurano. U Hrvatskoj svi imaju pravo na liječenje.

No, lista problema s kojima se suočavaju hrvatski pacijenti dugačka je. Zdravstvo je odraz cjelokupnog sustava i materijalnog stanja u državi. Ipak, postoje elementi u pristupu pacijentima u Hrvatskoj koji bi se odmah mogli promijeniti, poručila je doktorica Ana Barać.

"Mogućnosti za poboljšanje nisu samo u novcima nego su i u edukaciji i u jednom mijenjanju kulture pristupu pacijentu", naglasila je.

Proslavljena hrvatska pjevačica koja živi u SAD-u Tatjana Cameron Tajči, podijelila je osobno iskustvo. Od karcinoma su umrla dva člana njezine obitelji. Otac u Hrvatskoj, suprug u Americi. U Americi ju je najviše dotaknuo pristup liječnika pacijentu u terminalnoj fazi bolesti.

U Americi konvencionalna medicina ohrabruje zdravi stil života i emotivnu potporu kao važne elemente u procesu liječenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!