Uspostavlja se nova vlast u BiH

17.01.2023.

20:58

Autor: Miljenko Karačić/Špela Cvitković Iličić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Formiranje nove vlasti u BiH

Formiranje nove vlasti u BiH

Foto: HTV / HRT

Bosna i Hercegovina u 2023. ušla je sa statusom kandidata za prijam u Europsku uniju - i to nakon izbora održanih u sjeni odluke visokog predstavnika o promjeni Ustava i izbornog zakona. Ovoga tjedna uspostavlja se nova vlast.

Mandatarka Vijeća ministara BiH Borjana Krišto već je predložila imena ministara u državnoj vladi. Trebao bi ih potvrditi Zastupnički dom Skupštine BiH u kojoj vladajuću većinu čine HDZ BiH, Dodikov SNSD i bošnjačko-građanske stranke Osmorke.

- Očekujemo u narednih do deset dana da će se sazvati sjednica Vijeća ministara gdje će se potvrditi novi sastav Vijeća ministara. Paralelno s time radimo na uspostavi federalne vlasti. Tu je malo teže zbog nametnutih izmjena gospodina Schmidta. U ovom trenutku osjetimo da će biti blokada u Domu naroda, rekao je Nihad Uk, glavni tajnik Naše stranke (Osmorka). 

Moguće je da SDA i Demokratska fronta, koje se ne mire s odlaskom u oporbu, blokiraju rad Doma naroda. Kandidat za predsjednika entitetske Vlade Nermin Nikšić iz Osmorke tvrdi da se vlast unatoč tome može uspostaviti. 

- Ima vrlo jasno deklarirana većina i u Predstavničkom domu i u Domu naroda koja može da izabere izvršnu vlast i rukovodstvo Federacije i koja je spremna da preuzme odgovornost za vođenje zemlje tako da smo napravili vrlo konkretan program rada buduće izvršne vlasti, ističe Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH. 

Jedni rješenje vide u novoj intervenciji visokog predstavnika.

- Ne priželjkujem da bilo tko intervenira, dovoljno je bilo nametnutih rješenja i odluka. Imamo prostora da uspostavimo izvršnu vlast na razini Federacije kao i zakonodavnu na osnovu izbornih rezultata, rekao je predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović.

Uspostava vlasti na državnoj razini izvjesna je, a jedan od prvih poteza bit će razrješenje Središnjeg izbornog povjerenstva.

- Raspisati natječaj, odmah po ubrzanoj proceduri sukladno poslovniku za novo SIP, mislim da je ovo SIP pokazalo samo u zadnje 3-4 godine da je napravilo više štete nego koristi u procesima za lokalne i opće izbore, dodaje Čović.

Državna, federalna i županijske razine vlasti povezane su zakonom spojenih posuda. Zato komplicirani proces ustroja vlasti s ukupno 13 skupština i jednako toliko vlada može potrajati. 

Potvrđuje to i današnja sjednica Doma naroda federalnog parlamenta, koja će nastavak zbog procedure imati tek 27. siječnja. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!