21:19 / 12.11.2021.

Autor: Branka Slavica/HRT

Usprkos pandemiji Međunarodni kazneni sud radi punom parom

Piotr Hofmański

Piotr Hofmański

Foto: Evan Schneider / United Nations Photo

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda Piotr Hofmanski podnio je godišnje izvješće pred Općom skupštinom UN-a. Zahvalio je UN-u za nepokolebljivu predanost ICC-u, te podsjetio kako dvije organizacije imaju poseban odnos i dijele zajedničke vrijednosti: mir, sigurnost, vladavinu prava i poštivanje ljudskih prava.

Sudac Hofmanski pozvao je još jednom sve države koje još to još nisu napravile da se pridruže Rimskom statutu, međunarodnom ugovoru kojim je sud uspostavljen.

Međunarodni kazneni sud sa sjedištem u Den Haagu ima 123 države članice, a nisu mu se pridružile Sjedinjene Države (predsjednik Bill Clinton sporazum je potpisao, no Kongres ga nikada nije ratificirao), Kina, Indija, Irak, Libija, Jemen, Katar i Izrael.

- Istraživanja pokazuju da pridruživanje Rimskom statutu doprinosi odvraćanju od najtežih zločina prema međunarodnom pravu. Ovdje se ne radi samo o sprečavanju zvjerstava kod kuće, svaka nova država članica jača međunarodni pravni poredak i daje nadu žrtvama diljem svijeta, kazao je predsjednik ICC-a.

Najteži zločini

Usprkos pandemiji Međunarodni kazneni sud radi punom parom, baveći se najtežim zločinima koji su se dogodili na različitim stranama svijeta.

Žalbeno vijeće ICC-a potvrdilo je presudu kojom su bivši predsjednik Obale Bjelokosti Laurent Gbagbo i bivši ministar u njegovoj administraciji Ble Goude oslobođeni optužbe za zločine protiv čovječnosti.

Sud je donio prvostupanjsku presudu i osudio na 25 godina zatvora Dominica Ongwena zbog ratnih zločina počinjenih u Ugandi. Potvrđena je i presuda Boscu Ntagandi, bivšem šefu stožera Nacionalnog kongresa u Demokratskoj Republici Kongo.

Na više od deset uhidbenih naloga nema odgovora

Predsjednik ICC-a izrazio je zabrinutost zbog više od deset uhidbenih naloga koje je Sud izdao a na koje nema odgovora.

U raspravi u Općoj skupštini UN-a diplomati su izrazili važnost nepristranosti u radu Međunarodnog kaznenog suda, te potporu naporima suda da nastavi s pravosudnim procesima usprkos pandemiji COVIDA-19.

Hrvatski veleposlanik pri UN-i Ivan Šimonović podsjetio je diplomate na UN-u da će Hrvatska sljedeći tjedan obilježiti 30. godina od pada grada Vukovara nad čijim su građanima tijekom okupacije počinjeni zvjerski zločini.

Podsjetnik na Vukovar

- Sjećajući se tragedije Vukovara i brojnih drugih zločina počinjenih u Hrvatskoj, kao i u Bosni i Hercegovini i Kosovu, Hrvatska je bila i ostaje čvrsta potpora ICTY-a, kao i Međunarodnom kaznenog suda, kao prva država u regiji koja je ratificirala njegov statut, kazao je.

Međunarodni kazneni sud ima važnu ulogu kao središnja institucija međunarodnog kaznenog pravosuđa i međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima, te ima ključnu ulogu u kažnjavanju počinitelja, pružanju pravde žrtvama i sprečavanju budućih zločina, kazao je hrvatski diplomat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!