21:03 / 24.09.2021.

Autor: HRT/Hina

Ustavni sud BiH poništio odluku RS-a da preuzme vlasništvo države nad šumama

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Ustavni sud Bosne i Hercegovine osporio je Zakon o šumama Republike Srpske kojima je taj entitet šumsko zemljište proglasio svojim vlasništvom, a odluku Ustavnog suda dužnosnici RS-a nazivaju "političkom".

Nakon dvodnevne sjednice potpredsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman potvrdio je na konferenciji za novinare u Mostaru da su poništene odredbe zakona budući da po dosadašnjoj praksi nadležnost nad šumskim zemljištem ima država.

- Članci u tom zakonu ocijenjeni su kao neustavni, s obrazloženjem da na temelju dosadašnje sudske prakse, nadležnost ima prije svega država BiH, rekao je.

Najavio je da će Parlamentarna skupština BiH donijeti zakon kojim bi se uredilo pitanje raspolaganja šumskim zemljištem i "urediti koje razine u BiH će imati i koliko vlasništva u konkretnom slučaju šumama". Prema podacima vlasti Republike Srpske preko 50 površine tog entiteta prekriveno je šumom. Vrijednost šumskog zemljišta i šume procjenjuje se na minimalno 3,5 milijardi eura.

Savjetnik za pravna pitanja srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija ocijenio je odluku ustavnog suda o šumama Republike Srpske 'političkom odlukom' kojom se želi "razvlastiti Republiku Srpsku".

- To je pokušaj da se Republika Srpska svede na nekakvu virtualnu tvorevinu koja nema svoj teritorij niti pravni subjektivitet koji faktički ne postoji nikako drugačije nego na papiru, rekao je Tegeltija.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović odluku Ustavnoga suda BiH nazvala je 'državnim udarom' na taj entitet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!