Ustavni sud BiH zabranio provedbu zakona RS, Banja Luka ne odustaje

02.03.2023.

13:28

Autor: Hina/HRT/A.S.

Ustavni sud BiH zabranio provedbu zakona RS

Ustavni sud BiH zabranio provedbu zakona RS

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ustavni sud BiH  je donio odluku kojom je privremeno zabranio provedbu zakona o nepokretnoj imovini što ga je u veljači donio parlament Republike Srpske pokušavajući tako preuzeti vlasništvo nad nekretninama koje pripadaju državi BiH.

Sporni zakon formalno je stupio na snagu 28. veljače, a njegovu primjenu istog je dana suspendirao visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt dok se o njemu ne očituje državni Ustavni sud.

- Ustavni sud je donio odluku kojom se privremeno stavlja izvan pravne snage zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti (u RS). Odluka stupa na snagu odmah, kazala je novinarima u Sarajevu predsjednica suda Valerija Galić. Pojasnila je kako će se o ustavnosti zakona Ustavni sud očitovati naknadno na nekoj od plenarnih sjednica.

Dodala je kako je u ovom slučaju riječ o iznimno složenim pitanjima te postoje razlozi donošenja privremene mjere radi pravne sigurnosti i sprječavanja štetnih posljedica koje bi mogle nastati primjenom zakona.

O zabrani provedbe ovog zakona bit će informirano Tužiteljstvo BiH, koje ima obvezu reagirati budu li vlasti u RS-u ipak pokušale upisati nekretnine kao vlasništvo entiteta.

Donošenje privremene mjere kao i ocjenu ustavnosti spornog zakona odvojeno su zatražili članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, kao i skupina zastupnika u parlamentu BiH.

Osnovu za to su našli u činjenici da je današnja država BiH pravni sljedbenik bivše Socijalističke republike BiH, odnosno Republike BiH, pa tako i vlasnik imovine koja je nekada bila u društvenom odnosno državnom vlasništvu.

Precizno vlasništvo i pravo raspolaganja tom imovinom je, nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, trebalo biti uređeno novim zakonom koji bi bio donesen u parlamentu BiH, no to se do danas nije dogodilo zbog političkih prijepora u zemlji. Vlasti u RS su odlučile pokušati jednostrano riješiti taj problem tako što bi preuzeli svu imovinu koja se nalazi na teritoriju tog entiteta.

Zakon, čiju je provedbu privremeno zabranio Ustavni sud, sličan je onome kojega je Narodna skupština RS donijela u proljeće 2022. Ustavni sud BiH taj je zakon proglasio neustavnim, no čelnici RS su se, unatoč tom pravorijeku, odlučili na svojevrsnu igru iscrpljivanja s državom tako što će opetovano donositi nove zakone istog sadržaja.

Nastavak te prakse odmah je najavio predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić komentirajući odluku Ustavnog suda. 

- Donosit ćemo uvijek takve nove zakone, izjavio je Stevandić novinarima u Banjoj Luci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!