19:30 / 19.02.2020.

Autor: I.D./HINA

Utah: poligamiju treba tretirati kao prekršaj odnosno kazneno djelo

Foto: 이리나 김/Pixabay

Foto: 이리나 김/Pixabay

Foto: - / -

Prema dosadašnjem zakonu, svakome kome se dokazalo da ima više supruga prijetilo je do pet godina zatvora.
Senat američke savezne države Utah jednoglasno je odlučio dekriminalizirati poligamiju kod odraslih, prenosi u srijedu BBC.

Prema dosadašnjem zakonu, svakome kome se dokazalo da ima više supruga prijetilo je do pet godina zatvora.

Zagovornici dekriminalizacije tvrde kako će ona smanjiti tajnovitost zajednica koje prakticiraju taj običaj i žrtvama olakšati da prijavljuju zlostavljanje. No kritičari smatraju kako će se zlostavljanje time samo pogoršati.

Novi zakon treba potvrditi i Zastupnički dom Utaha

Prema novom zakonu, poligamija, odnosno brak s više od jedne supruge ili supruga, smatrat će se prekršajem, poput onih u prometu. No, prisilna poligamija tretirat će se kao kazneno djelo.

Vjeruje se da u toj saveznoj državi u poligamiji živi više od 30 tisuća ljudi, piše Associated Press.

Utah je dom mormonske crkve koja je prihvaćala poligamiju u svojim začecima, prije no što ju je zabranila 1890. Mormoni danas ekskomuniciraju sve koji prakticiraju poligamiju, no brojni fundamentalisti iz redova te religije i dalje to čine.

Iako je brak s više osoba ilegalan prema zakonima Utaha, dužnosnici te savezne države su se većim dijelom odlučili za nekažnjavanje.

Poligamist Tom Green je 2001. postao prvi muškarac osuđen zbog braka s pet žena, dugog više od pola stoljeća. Kasnije je osuđen i za silovanje maloljetnice jer je jedna od njegovih supruga ostala trudna u 13. godini, prenosi BBC.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!