18:22 / 04.05.2020.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/HRT

Utrka za cjepivo

Foto: REUTERS/Carl Recine

Foto: REUTERS/Carl Recine

Foto: - / REUTERS

U Danskoj, koja je među prvima počela s mjerama popuštanja, broj mladih između 13 i 19 godina koji su zaraženi koronavirusom prošloga se mjeseca udvostručio.
Znanstvenici diljem svijeta požrtvovno rade na desecima potencijalnih cjepiva. Istodobno, farmaceutski div Roche objavio je da počinje primjenjivati novi serološki test, koji u ljudskom organizmu utvrđuje antitijela na koronavirus sa sigurnošću od čak 99,8 posto.

Stotine ljudi diljem svijeta zasukale su rukave kako bi sudjelovali u eksperimentalnoj fazi razvoja cjepiva protiv pošasti današnjice. Kina, SAD, Velika Britanija i Njemačka zemlje su u kojima u ovom trenutku stotinjak istraživačkih skupina provodi 11 ranih faza testiranja na ljudima. Gužva u šesnaestercu jamči da bi jedna od lopti u konačnici mogla ući u gol.

- Uvjereni smo da ćemo do kraja godine imati cjepivo - najavljuje američki predsjednik Donald Trump.

I u najoptimističnijem scenariju za razvoj cjepiva treba 12 do 18 mjeseci, to bi potuklo sve dosadašnje rekorde. U siječnju 2021. navršit će se inače godinu dana otkako su cjepivo protiv covida-19 počeli razvijati na Yaleu.

Tijekom ovoga i sljedećeg mjeseca očekuje se početak novih istraživanja na ljudima. Mnogi se boje da pritisci nacionalnih vlada na znanstvenike znače i zanemarivanje sigurnosnih protokola pri istraživanju, što je glavni parametar kliničkih ispitivanja. Za razliku od nekih drugih laboratorija na Oxfordu su obavili prvu fazu, onu s istraživanjem na životinjama. Nadaju se da bi s prvim podacima o fazi primjene na ljudima u javnost mogli izaći ovoga tjedna.

- Kako bismo znali jesmo li doista iskorijenili virus u skupini koja je cijepljena u ovoj fazi ispitivanja, trebat će pričekati dok ne bude dovoljno slučajeva mogućih obolijevanja u toj skupini. Taj bismo signal, s obzirom na postojeću razinu raširenosti virusa, mogli dobiti početkom lipnja. Ako virus pohara Ujedinjeno Kraljevstvo, spremni smo istraživanje preseliti u inozemstvo - kaže John Bell, profesor medicine na Sveučilištu Oxford.

Kada su 2003. znanstvenici radili na cjepivu protiv SARS-a, čiji je uzročnik iz iste obitelji virusa kao i korona, istraživanja na životinjama upozorila su na problem sigurnosti. Srećom, SARS je nestao, a fondovi za istraživanje potom presušili. Cjepiva protiv MERS-a dogurala su, pak, tek do prve razine testiranja sigurne primjene. U slučaju koronavirusa sve se zasad svodi na pokušaje i pogreške.

- Nadamo se da ćemo do zime znati imamo li sigurno i učinkovito cjepivo. Ako to bude slučaj, izazov će potom biti okrupnjavanje proizvodnje, kako bismo potencijalno cjepivo mogli smisleno distribuirati - kaže Anthony Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

Za to vrijeme zabrinjavajuća vijest stiže od danskih epidemiologa. U zemlji koja je među prvima počela s mjerama popuštanja, broj mladih između 13 i 19 godina koji su zaraženi koronavirusom prošloga se mjeseca udvostručio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!