20:20 / 16.05.2020.

Autor: Jelena Perleta/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Utrka za cjepivo protiv koronavirusa

-

-

Foto: - / -

Na cjepivu se radi diljem svijeta. Jer jedno od glavnih pitanja hoće li i kada biti spremno cjepivo protiv novog koronavirusa.
Jedno je od glavnih pitanja hoće li i kada biti spremno cjepivo protiv novog koronavirusa. Američki predsjednik Donald matra da bi moglo biti gotovo do kraja 2020. Međutim, Europska agencija za lijekove procjenjuje da će se odobriti za najmanje godinu dana. Na cjepivu se radi diljem svijeta.

Jennifer Haller
, 43-godišnja majka dvoje djece iz Seattlea, prva je Amerikanka koja je još u ožujku primila eksperimentalno cjepivo protiv koronavirusa.

- Osjećam se odlično. Cijepljenje je bilo poput onoga protiv gripe. Nije boljelo, bilo je lako. Za sada sam odlično, rekla je volonterka za testiranje cjepiva.

Da se tako osjećaju, američki predsjednik Trump nada se cjepivu do kraja godine, a Washington na njemu radi s brojnim saveznicima.

- Surađujemo s mnogim državama. Nemamo ego. Tko god napravi cjepivo, bit će sjajno. Mi radimo s njima i oni s nama, rekao je Trump.

Ipak, tko će prvi do cjepiva - mnogi vide i kao stvar nacionalnog ponosa.

Nespretna izjava čelnika francuskog farmaceutskog diva da će cjepivo najprije na američko tržište, dignula je na noge francuski državni vrh i pokrenula veliku raspravu.

- Radit ćemo cjepiva i u Francuskoj i u SAD-u i truditi se da ga ima više nego dovoljno za sve. Žao mi je što je pokrenuta tolika debata, objasnio je direktor Sanofija Paul Hudson.

U utrci s vremenom i kineski su znanstvenici.

- Bude li sve prema planu, druga faza kliničkog ispitivanja cjepiva trebala bi se završiti do srpnja, rekao je zamjenik kineskog ministra Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva Zeng Yixin.

Treća faza ispitivanja znači i testiranje, no ishod je neizvjestan.

- Mi smo u sretnoj poziciji da možemo raditi na cjepivu koje će biti jeftinije od drugih, rekao je direktor Instituta Jenner Adrian Hill, Sveučilište u Oxfordu.

Kada će cjepivo stići, pitanje je ne za milijun, nego milijarde dolara. A nakon što se ono razvije, mora biti dostupno cijelome svijetu po pristupačnoj cijeni i ljudi ga moraju dobrovoljno primiti, poručuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres već je na tom tragu cjepivo proglasio javnim dobrom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!