Utrka za Downing Street: Konzervativci počinju s glasanjem

01.08.2022.

08:49

Autor: T.V./HRT/Hina

Downing Street

Downing Street

Foto: - / Shutterstock

Članovi britanske Konzervativne stranke počinju ovaj tjedan glasati za izbor svojeg novog čelnika, koji će naslijediti Borisa Johnsona i na mjestu predsjednika vlade, a Liz Truss favorit je u odnosu na Rishija Sunaka.

Truss stoji dobro u ispitivanjima javnog mišljenja nakon prvih televizijskih debata na kojima se suočila s bivšim ministrom financija.

Članovi stranke na vlasti čiji se točan broj ne zna, ali se procjenjuje na oko 200.000, imaju do 2. rujna vremena glasati za svojeg favorita. Rezultati će se znati 5. rujna. Glasačke listiće trebaju dobiti do kraja tjedna.

Nakon vrlo otvorenog početka kampanje i serije od pet glasanja rezervirane samo za zastupnike koji su trebali izabrati dvoje finalista, čini se da je opala napetost.

Rishi Sunak (42), kandidat kojeg preferiraju konzervativni zastupnici, hvaljen je zbog poteza tijekom pandemije, manje je popularan u široj stranačkoj bazi. Truss (47) je, s druge strane, posljednjih dana dobila seriju potpora istaknutih članova stranke, među ostalim ministra obrane Bena Wallacea.

- Utrka je vrlo tijesna i ja se borim za svaki glas, rekla je Truss u kampanji tijekom vikenda.

Iako je djelovala rigidnije i manje opušteno u nekim debatama u početku, posljednjih dana bila je sigurnija u sebe. Rishi Sunak računa pak na svoje govorničke sposobnosti kako bi uhvatio korak.

Rishija Sunaka percipira se kao osobu koja je "zabila nož u leđa" Borisu Johnsonu.

Njegova ostavka utjecala je na niz odlazaka iz vlade, što Johnsonu nije ostavilo nikakav izbor osim da objavi svoj odlazak, nakon mjeseci skandala.

Dvoje finalista sukobljava se uglavnom oko fiskalnih pitanja. Truss obećava od prvog dana veliko smanjenje poreza, dok Sunak upozorava da se ne pričaju "bajke" i da se mora pričekati da se zaustavi inflacija, najviša u četrdeset godina.

Podilazeći konzervativnoj bazi, obećao je i pooštravanje migracijskih pravila, a za vikend se upustio u kulturne ratove drage desnom krilu stranke. Obećao je da će zaustaviti "ljevičarske agitatore" da napadaju "našu povijest, tradiciju i temeljne vrijednosti".

Kandidat za britanskog premijera Sunak obećao 20-postotno smanjenje poreza na dohodak

Jedan od kandidata za sljedećeg britanskog premijera i bivši ministar financija Rishi Sunak obećao je srezati osnovnu stopu poreza na dohodak za 20 posto do 2029. godine, što bi moglo imati dvojake dijametralno suprotne ishode.

Sunak, nekoć favorit za zamjenu Borisa Johnsona kada je pomogao navigirati gospodarstvo kroz pandemiju covida-19, teško konkurira svojoj protukandidatkinji, ministrici vanjskih poslova Liz Truss koja je obećala momentalno smanjiti porez.

Sunak je rekao da je i dalje usredotočen na rješavanje problema s inflacijom, no kada to riješi, uslijedit će već najavljeni plan o smanjenju poreza na dohodak za jedan peni u 2024. te za još tri penija do oko 2029. godine. Ta dva poteza smanjila bi poreza na dohodak s 20 na 16 penija. Sunak je rekao da bi taj plan bio najveće smanjenje poreza na dohodak od vremena Margaret Thatcher.

- To je radikalna vizija, ali u isto vrijeme realistična, rekao je u nedjelju, dan prije no što su članovi Konzervativne stranke trebali početi zaprimati svoje glasačke listiće za biranje novog čelnika stranke.

Sunak je u ponedjeljak rekao da će financirati smanjenje poreza rastućim gospodarstvom i discipliniranom javnom potrošnjom.

Britanska potraga za novim premijerom započela je 7. srpnja nakon što je Johnson bio prisiljen dati ostavku nakon višemjesečnih skandala. Konzervativci su suzili izbor kandidata na Truss i Sunaka, a odluka članova stranke bit će 5. rujna.

S obzirom na najvišu inflaciju u 40 godina od 9,4 posto te zastoj u rastu gospodarstva, te teme su prevladavale u ranim fazama političke utrke. Sunak tvrdi da bi Trussičin plan da obrne povećanje doprinosa za socijalno osiguranje te odustane od planiranog povećanja poreza na dobit dodatno potaknuli i ubrzali inflaciju.

- Ne mislim da bi bilo pametno upustiti se u prekomjerno zaduživanje u trenutku kada su inflacija i kamatne stope već u porastu, rekao je Sunak.

Kazao je kako bi svaki peni smanjene stope poreza na dohodak koštao oko šest milijardi funti godišnje, što je brojka za koju je rekao da će i dalje omogućiti pad razlike između britanskog duga i BDP-a ako gospodarstvo bude raslo u skladu sa službenim prognozama.

Truss tvrdi da je smanjenje poreza potrebno sada kako bi se gospodarstvu dao poticaj. Nedavna anketa koju je proveo You Gov pokazala je da Truss ima 24 boda prednosti nad Sunakom među članovima Konzervativne stranke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!