17:58 / 03.09.2020.

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/IMS/HRT

Utrka za pronalazak cjepiva protiv COVID-19

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ubrzano se radi na pronalasku cjepiva i novim, brzim testovima kojima bi se utvrdili i izolirali oboljeli.
Sve europske zemlje pripremaju se za tešku jesen i zimu u suživotu s koronavirusom. S nestrpljenjem se očekuje hoće li početak nastavne godine donijeti i nova žarišta u školama. Istodobno, ubrzano se i dalje radi na pronalasku cjepiva i novim, brzim testovima kojima bi se utvrdili i izolirali oboljeli.

Čelnici više farmaceutskih tvrtki jamče da će poštivati sigurnosne norme u utrci u razvoju cjepiva protiv covida-19, bez obzira na pritisak i požurivanja. 

- COVID-19 usmrtio 863.679 osoba, zaraženih više od 26 milijuna 

Uoči početka akademske godine tisuće učitelja i profesora u Madridu testirale su se na koronavirus. Španjolska bilježi najveći broj novozaraženih u zapadnoj Europi pa mnogi strahuju da će škole postati novi centri širenja zaraze.

Velika Britanija u ispitivanja brzih testova na COVID-19 ulaže čak 500 milijuna funti.

- Ulažemo taj novac u sljedeću generaciju testova kako bismo do zime imali sposobnost osigurati svima koji imaju simptome da se testiraju i pronašli virus gdje god se nalazio, rekao je britanski ministar zdravstva Matt Hancock.

Zbog skoka u broju novozaraženih centri za testiranje u Parizu povećavaju napore kako bi tjedno dijagnosticirali milijun ljudi.

Trajno je rješenje pronalazak cjepiva, a u utrci je dvadesetak farmaceutskih tvrtki. Američki Pfizer provodi testiranje svog cjepiva na više od 20.000 ljudi.

- Očekujemo da ćemo do kraja listopada znati je li razvoj našeg cjepiva bio uspješan, rekao je Albert Bourla, predsjednik uprave tvrtke Pfizer.

Američke zdravstvene vlasti zatražile su od saveznih država da pripreme masovnu distribuciju cjepiva do početka studenog, što pada uoči predsjedničkih izbora.

Ruski političari već se cijepe.

- Naše je cjepivo najbolje na svijetu. Razvili smo ga prije svih i svi bi Rusi trebali biti zdravi, rekao je Vladimir Zhirinovsky, čelnik ruske Liberalne demokratske stranke.

Riječ je o cjepivu prozvanom Sputnik 5., koje tek treba proći treću fazu testiranja na većem broju ljudi. No ruske vlasti unatoč tome odobrile su njegovo korištenje za manji broj građana iz ranjivih skupina.

Nakon što je postignula sporazum o potencijalnoj kupnji do 400 milijuna doza cjepiva s tvrtkom AstraZeneca Europska komisija dala je jamstvo od 400 milijuna eura inicijativi COVAX, koja do kraja 2021. planira kupiti 2 milijarde doza cjepiva od različitih proizvođača. O priključenju toj inicijativi razgovara više od 170 zemalja.

Farmaceutske tvrtke ne vjeruju da će biti jedinstvenog lijeka za COVID-19

- Farmaceutske tvrtke vjerojatno neće pronaći jedinstven lijek za COVID-19, nego razne tretmane za različite grupe pacijenata, rekao je u četvrtak čelnik Međunarodne federacije farmaceutskih proizvođača i udruženja (IFPMA) Thomas Cueni.

- Prešli smo dug put, no moramo iskreno priznat da su nam neke nade ugašene, rekao je čelnik IFPMA-e tijekom online obraćanja medijima iz Ženeve.

Najvjerojatnije neće biti jedinstvenog lijeka, poručio je, no dodao da je broj potencijalnih tretmana za one s covidom-19 koji se istražuju ili su u fazi testiranja narastao na 300, sa 140 koliko ih je bilo krajem ožujka.

Farmaceuti istražuju tri glavna načina borbe protiv virusa: lijekove koji ga direktno napadaju, one koji djeluju putem imunološkog sustava i one koji djeluju na simptome upale. Novi lijekovi koji se testiraju su obećavajući, a postojeći lijekovi koji su isprobani u borbi protiv COVID-19 doveli su do različitih rezultata, tvrdi IFPMA.

Primjerice, lijek za artritis i malariju hidroklorokin nije se pokazao korisnim u liječenju blagih slučajeva. Pokazalo se i da tocilizumab, još jedan lijek za artritis, ne pomaže pacijentima s teškom upalom pluća.

S druge strane, lijek protiv upala deksametazon se pokazao djelotvornim kod teško bolesnih pacijenata, a remdesivir, lijek protiv ebole, već se koristi kako bi ubrzao oporavak hospitaliziranih pacijenata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!