Utvrđen identitet Hrvata kojeg je ubila Armija BiH

10.11.2021.

17:55

Autor: Hina/A.P.C.

Illustration

Illustration

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Identitet hrvatskog civila ubijenog jednoga od najtežih dana bošnjačko-hrvatskoga rata u lipnju 1993. godine u središnjoj Bosni, kada je ukupno likvidirano 112 civila, utvrđen je u srijedu nakon provedene DNK analize i potvrde obitelji, objavili su iz Instituta za nestale osobe BiH. 

Tada 69-godišnji Marko Lovrinović smatrao se nestalim od 8. lipnja 1993., a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u mjestu Mala Bukovica nedaleko od Travnika.


Posmrtni ostaci žrtve ekshumirani su na tom lokalitetu u ožujku, u neposrednoj blizini kuće u kojoj je živio.


Identitet Marka Lovrinovića najprije je utvrđen DNK metodom, a danas su taj identitet službeno potvrdili i članovi obitelji čime je okončan postupak, priopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.


Marko Lovrinović ubijen je 8. lipnja 1993. godine u Travniku. Prema podacima hrvatske strane u Bosni i Hercegovini, toga je dana počinjen najveći zločin nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini - postrojbe Armije BiH ubile 112 hrvatskih civila i zarobljenika, a među njima i veliki broj žena i djece. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!