Uvoz žitarica zategnuo odnose Poljske i Ukrajine

01.08.2023.

21:56

Autor: HRT/Hina

Izvoz žitarica

Izvoz žitarica

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je poljskog veleposlanika u Kijevu zbog, kako je navelo, "neprihvatljivih" komentara savjetnika poljskog predsjednika za vanjsku politiku Marcina Przydacza. Poljska je uzvratila i pozvala na razgovor veleposlanika Ukrajine.

- Na sastanku, na koji je pozvan savjetnik poljskog predsjednika za vanjsku politiku Marcin Przydacz je istaknuto da su izjave o navodnoj nezahvalnosti Ukrajinaca na pomoći Poljske u ratu neistinite i neprihvatljive, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Oleh Nikolenko

Poljski mediji citirali su Przydacza koji je u ponedjeljak govorio o mogućem produljenju poljske zabrane uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda te je pozvao Kijev da pokaže zahvalnost za potporu koju je iskazala Poljska za vrijeme rata s Rusijom.

- Danas je najvažnije braniti interese poljskog farmera. Mislim da bi bilo važno da Kijev počne cijeniti ulogu koju je Poljska odigrala za Ukrajinu tijekom proteklih mjeseci i godina, rekao je Przydacz.

Poljska pozvala na razgovor ukrajinskog veleposlanika


Poljska je pozvala u utorak na razgovor ukrajinskog veleposlanika u Varšavi, kao odgovor na ''komentare predstavnika ukrajinskih vlasti'', objavilo je poljsko ministarstvo vanjskih poslova na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter. U tvitu se ne navodi na koje komentare se to odnosi.

Poljska i Ukrajina, vjerni savjetnici


Kijev i Varšava bili su vjerni saveznici za vrijeme cijele invazije koju je Rusija pokrenula u veljači 2022.

Pet srednjoeuropskih zemalja, među kojima je i Poljska, želi da se produlji zabrana Europske unije na uvoz žitarica iz Ukrajine barem do kraja godine. Zabrana bi trebala isteći 15. rujna, no Poljska ne kani ukinuti zabranu 15. rujna čak i ako se EU ne složi s odlukom o produljenju, rekao je ranije poljski premijer.

U Poljskoj, članici NATO-a i EU-a do kraja godine trebali bi se održati parlamentarni izbori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!