07:51 / 05.11.2018.

Autor: I.H./Hina/HRT

Uz najviše mjere sigurnosti u New Yorku počelo suđenje El Chapu

-

-

Foto: - / -

Suđenje na saveznom sudu u Brooklynu stajat će milijune dolara i trajati više od četiri mjeseca. Dvanaestero porotnika, uz šest zamjenskih, bit će anonimno. Na sud će svaki dan dolaziti i vraćati se kući u pratnji šerifa.
Suđenje najvećem svjetskom narko bossu Meksikancu Joaquinu "El Chapu" Guzmanu, optuženom za vođenje jednog od najmoćnijih kartela na svijetu tijekom 25 godina, počelo je u New Yorku uz najviše mjere sigurnosti.

- U Meksiku uhićen narkobos El Chapo
- Narkobos El Chapo opet pobjegao iz meksičkog zatvora
- Sean Penn: Moja uloga u uhićenju El Chapa preuveličana

Gotovo dvije godine nakon izručenja Sjedinjenim Državama u siječnju 2017., El Chapo je opušteno stigao u sudnicu u pratnji prevoditelja.

Suđenje na saveznom sudu u Brooklynu stajat će milijune dolara i trajati više od četiri mjeseca. Tužitelji su godinama pripremali proces protiv Guzmana, koji je izručen lani, nakon što je dva puta pobjegao iz zatvora u Meksiku.

Prvi put bio je skriven u kolicima za prljavo rublje, a zatim je pobjegao kroz tunel prokopan do zatvorskog tuša. Smatra ga se najvećim svjetskim narkobosom nakon kolumbijskog kralja kokaina Pabla Escobara.

Stručnjaci ističu da vlada ima gotovo neoborive dokaze i da će Guzman (61) vjerojatno završiti u najstrože čuvanom zatvoru u SAD-u do kraja života. Ali uz koju cijenu? "Hoće li to spriječiti da barem jedan paket od pola kilograma kokaina stigne u Sjedinjene Države? Vjerojatno neće. Stroj će nastaviti raditi i dalje", rekao je Rob Heroy, odvjetnik iz Sjeverne Karoline koji je branio druge meksičke narkošefove.


Najskuplje suđenje u povijesti

Izbor članova porote provest će se uz jake sigurnosne mjere koje se primjenjuju samo za najopasnije optuženike. Sudac Brian Cogan predsjedat će suđenjem koje će biti zatvoreno za javnost.

Dvanaestero porotnika, uz šest zamjenskih, bit će anonimno. Na sud će svaki dan dolaziti i vraćati se kući u pratnji šerifa. Ti građani i građanke odlučit će je li Guzman, otac dvoje djece, čiji nadimak znači "Kratki" jer je visok samo 164 centimetra, kriv prema 11 točaka optužnice koje ga terete za krijumčarenje droge, nezakonito posjedovanje i korištenje vatrenog oružja te pranje novca. 

Kartel Sinaloa, koji je Guzman, prema optužnici, vodio od 1989. do 2014., postao je "najveća organizacija za krijumčarenje droge na svijetu s tisućama članova".

Američki tužitelji tvrde da je od 1989. do 2014. kartel u Sjedinjene Države prokrijumčario najmanje 154.626 kilograma kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane, u vrijednosti od 14 milijarda dolara.

Guzman se izjasnio da se ne osjeća krivim, no vlada je prikupila mnogo dokaza, više od 300.000 stranica i najmanje 117.000 audiosnimki, pa se odvjetnici obrane žale da nisu imali dovoljno vremena da ih sve prouče.

Heroy procjenjuje da će suđenje američke porezne obveznike stajati više od 50 milijuna dolara, što uključuje program zaštite za barem neke od nekoliko stotina svjedoka. "To će vjerojatno biti najskuplje suđenje u povijesti Sjedinjenih Država", rekao je.

Čak ni Guzmanovi odvjetnici ne znaju koji su sve njegovi bivši suradnici, radnici ili suparnici postali doušnici. Neki od doušnika već su ušli u programe zaštite svjedoka, dobili novi identitet i dom. Drugi su već u zatvoru, ali na posebnim odjelima kako bi ih se zaštitilo od moguće osvete. Suradnja s vladom može ih dovesti u opasnost, kao i njihove obitelji, ali i smanjiti im kaznu. "Nitko neće imati slike Guzmana kako nosi kokain ili kovčeg s novcem", rekao je Heroy. "Slučaj će se temeljiti na tim doušnicima", dodao je.

Guzman se nalazi u samici u New Yorku otkako ga je Meksiko izručio u siječnju 2017., dan prije nego što je Donald Trump prisegnuo za američkog predsjednika. U ćeliji provodi 23 sata na dan. Posjećivati ga smiju samo njegovi odvjetnici, njih trojica, te sedmogodišnje blizanke. Sudac je zabranio posjete njegovoj supruzi, 29-godišnjoj kraljici ljepote Emmi Coronel. Vidjeti ga je mogla samo na ispitivanjima prije suđenja.

El Chapo je prvi put uhićen u Gvatemali 1993. i proveo je više od sedam godina u meksičkom zatvoru. Prvi je put pokušao pobjeći 2001. Ponovno su ga uhitili meksički marinci u veljači 2014., a 14 mjeseci poslije opet je pobjegao.

Ponovno je uhićen u siječnju 2016. nakon posjeta američkoga glumca Seana Penna i jedne meksičke glumice koji su željeli snimiti film o njegovu životu, zahvaljujući čemu su mu meksičke vlasti ušle u trag.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!